Gadgets

Šta znači zelena lampica u vrhu telefona

Šta znači zelena lampica u vrhu telefona
Foto: Pixabay | Šta znači zelena lampica u vrhu telefona

Možda ste, dok koristite neke aplikacije, primjetili malu zelenu ili narandžastu tačku kako sija na vašem ekranu. Evo šta ona znači.

Ako vidite zeleno svetlo na Androidu ili narandžasto na iPhone-u, to znači da su vam uključeni mikrofon ili kamera. Međutim, upravo tu stupa opasnost, jer može u pitanju biti upozoravajući znak da ste hakovani, ili da vam je neko instalirao slonamjerni program na telefon.

Ukoliko ste u aplikaciji koja inače nema potrebe da koristi vaš mikrofon ili kameru, a ova lampica se uključi, to bi mogao biti znak da se zabrinete.

Najčešće je moguće da provjerite koje aplikacije koriste mikrofon ili kameru kada se lampica upali, tako što prevučete od vrha nadole pa vam se otvori dio u kom to piše. Tu možete i da oduzmete dozvolu aplikaciji ako smatrate da joj ne treba.

Zlonamjerni softveri mogu snimati vaše razgovore, čitati poruke ili pratiti lokaciju, a možda bi moglo da vam pomogne da provjerite u podešavanjima koje sve aplikacije imaju pristup mikrofonu i kameri.

Kod Androida, to se najčešće može provjeriti na Settings > Security & Privacy > Permission Manager.

Kod iPhone uređaja, ovo možete kontrolisati kada uđete u Control Center. Takođe, možete da idete u Settings > App Privacy Report i vidite koje su aplikacije, i kada, koristile "osjetljive" dozvole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije