Gadgets

Stara marka telefona vraća se na tržište sa "sekundarnim" smartphonom

Stara marka telefona vraća se na tržište sa "sekundarnim" smartphonom
Foto: Screenshot | Stara marka telefona vraća se na tržište sa "sekundarnim" smartphonom

Palmov telefon nije uređaj koji će stalno da se koristi, već je to pomoćni koji će povremeno da zamijeni primarni veliki smartphone.

U proteklih nekoliko godina dvije velike mobilne kompanije koje su tržištem dominirale tokom prošlih decenija ponovno su se vratile u igru (iako sada njihov brend licenciraju druge kompanije) i pokušavaju da "uzmu svoj dio kolača" dinamičnom i izazovnom tržištu smartphonea (Nokia i BlackBerry).

Prije nekoliko mjeseci pisalo se o povratku još jedne legende koja je delimično obilježila mobilno tržište u razdoblju prije predstavljanja iPhonea - Palma, pa su se glasine pokazale istinitim jer je nakon sedam godina predstavljen novi uređaj ovog brenda.

Osim po imenu koje budi nostalgiju, ovaj uređaj je specifičan i po tome što uopšte nije napravljen kao glavni pametni telefon koji će uvijek da se koristi, već kao pomoćnik primarnom smartphoneu. Umjesto uređaja velikih dimenzija i dijagonale ekrana veće od 6 inča, tokom trčanja, izlazaka sa prijateljima i kada želite da se odmorite od zavisnosti od mobilnih uređaja, ali i dalje želite da budete dostupni, dovoljno je da ponesete novi Palm.

Trenutno će biti dostupan samo u ponudi američkog mobilnog operatera Verizon, pa će koristiti njihovu mrežu i mogućnost korišćenja istog broja na dva različita uređaja. Na Palm ćete dobijati sve pozive, poruke i obavještenja kao i na glavni telefon, ali, kako je riječ o manjem uređaju na kojem svakako nećete imati sve aplikacije, sigurno ćete ga manje koristiti. Dijagonala ekrana iznosi 3,3 inča (720p rezolucija), pokreće ga Snapdragon 435 mobilna platforma, ima 3GB RAM-a i 32GB skladišnog prostora, ali nema dodatnog prostora za memorijske kartice.

Kapacitet baterije iznosi 800 mAh tako da je jasno da, u slučaju malo intenzivnijeg korišćenja, baterija neće dugo trajati. Iz Palma govore o trajanju baterije od oko 8 sati, ali ona može trajati mnogo duže uz tzv. Life mode koji isključuje primanje svih obavještenja uz mogućnost primanja poziva i poruka. Od ostalih opcija treba spomenuti Gorilla Glass 3, USB-C priključak, IP 68 zaštitu od vode i prašine, zadnju kameru rezolucije 12MP, prednju 8 MP kameru i Android 8.1 Oreo.

Na ovom uređaju prikazuju se i poruke s glavnog telefona, ali on ne podržava Appleov iMessage tako da korisnicima Appleovih telefona vjerojatno neće biti zanimljiv. Uz cijenu od 350 dolara koliko košta sam uređaj, potrebno je platiti i dodatnih 10 dolara mjesečno za mogućnost korišćenja istog broja na drugom uređaju. Iako se sama ideja ne čini loša, pitanje je ko će platiti 350 dolara za sekundarni smartphone koji će im samo u određenim situacijama zamijeniti glavni telefon, a odgovor na ovo pitanje saznaćemo uskoro jer će se u ponudi Verizona Palm pojaviti tokom sljedećeg mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije