Gadgets

Stigao odgovor Huawei-a: Skinite nas sa crne liste

Stigao odgovor Huawei-a: Skinite nas sa crne liste
Foto: N.N. | Stigao odgovor Huawei-a: Skinite nas sa crne liste

Odluka američke vlade da još više Huwei-ovih podružnica stavi na crnu listu je "nepravedna" i "politički motivisana", i neće pomoći SAD-u da unaprijedi svoje tehnološko liderstvo, saopštio je kineski telekomunikacioni gigant.

"Takve akcije krše osnovne principe konkurencije na slobodnom tržištu. One nisu ni u čijem u interesu, pa ni u interesu američkih kompanija", ocenio je Huwei u svom današnjem saopštenju.

"Pokušaji da se ograniči poslovanje Huwei-ja neće pomoći Sjedinjenim Državama da dostignu tehnološko liderstvo. Pozivamo američku vladu da okonča ovo nepravedno postupanje i ukloni Huawei sa liste entiteta", navode iz ove kompanije, a prenosi CNBC.

Iz kompanije dodaju i da takva odluka SAD "neće imati znatan uticaj" na njeno poslovanje, a direktor Huwei-a Leng Hua poručuje da "ni jedan jedini dan" nije obustavljena proizvodnja niti jednog proizvoda ili bilo koja isporuka.

Američki ministar za trgovinu Vilbur Ros objavio je juče da se Huaveju produžava za još 90 dana privremena licenca za nastavak poslovanja sa američkim kompanijama. Međutim, američki Biro za industriju i bezbjednost (BIS) je istovremeno dodao još 46 Huwei-ovih podružnica na crnu listu SAD.

Huwei je u maju stavljen na američku crnu listu entiteta, što znači da se domaćim kompanijama zabranjuje da posluju sa kineskim preduzećem. 

Ubrzo nakon toga, vlada u Vašingtonu je ponudila 90-dnevnu privremenu licencu Huawei-u, čime je američkim firmama omogućeno da nastave sa prodajom ograničenih i specifičnih proizvoda toj kineskoj kompaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije