Gadgets

Telefoni skijaša opterećuju rad sistema za hitne intervencije

Telefoni skijaša opterećuju rad sistema za hitne intervencije
Foto: Pexels/Visit Almaty | Telefoni skijaša opterećuju rad sistema za hitne intervencije

Neki od najnovijih modela pametnih uređaja imaju funkciju samostalne aktivacije SOS poziva, kada telefon detektuje snažan udarac.

Agencija za hitne slučajeve Ministarstva unutrašnjih poslova u Japanu poziva skijaše da isključe funkciju, zbog opterećenja sistema.

Najveći broj poziva za uzbunu dolazi sa Apple iPhone 14 telefona. Upozorenje se šalje automatski zahvaljujući softveru za prepoznavanje sudara vozila. Kada telefon osjeti jak udarac, na ekranu se prikazuje slajder sa upozorenjem "Izgleda da ste doživjeli udes". Tada se oglašava alarm.

Korisnik može otkazati potencijalni poziv za hitnu intervenciju u određenom vremenskom roku, ali ukoliko se to ne dogodi, telefon upućuje poziv i glasovnu poruku koja nadležne obavještava o nesreći.

Služba za hitne intervencije Kita-Alps Nagano koja je zadužena za vanredne situacije u Hakubi i još četiri opštine okruga Nagano primila je 919 poziva između 16. decembra i 23. januara. Vjeruje se da je sistem aktiviran manjim padom skijaša ili nekom drugom neprijatnosti koja se može dogoditi na stazi.

Kada se alarm aktivira, služba odmah uzvraća poziv kako bi provjerila šta se tačno dogodilo. U slučaju da se korisnik ne javlja, što je vrlo uobičajen scenario dok traju zimske radosti, slijedi novi poziv. Ovakva praksa opterećuje rad sistema za hitne intervencije, piše Japan news, prenosi Benchmark.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije