Gadgets

Trikovi pri izboru najboljih slušalica

Trikovi pri izboru najboljih slušalica
Foto: Pixabay | Trikovi pri izboru izaboru najboljih slušalica

Slušalice nam odavno ne služe "samo" za slušanje muzike. Tu su nam dok vozimo, na onlajn sastancima, treningu, dok gledamo serije i filmove, kad bismo da pobjegnemo i sklonimo se od buke.

Poslednjih godina kao da se niko ne odvaja od slušalica pa i ne čudi što ih je sve više na tržištu. Toliki izbor može da bude nezgodan jer je teško pronaći par koji će zadovoljiti sve potrebe, i zato evo malog vodiča na šta treba obratiti pažnju.

Dizajn nije zanemarljiva stavka. Ne u smislu da je neophodno da same slušalice i njihovo kućište izgledaju moderno, što uopšte nije zanemarljivo, već da su udobne kada ih koristite i da možete bez problema da ih ne skidate po nekoliko sati, a da vas ne žuljaju ili smetaju.

Već tu će se primetiti razlika u kvalitetu kod dobrih i onih manje dobrih slušalica. Open-fit modeli koji su sve popularniji ergonomski su osmišljeni tako da obezbijede maksimalnu udobnost. Poenta je da savršeno prijanjaju uhu za udobnije i stabilnije nošenje, a da u isto vrijeme obezbijede fokusiranje zvuka duboko u ušima.

Udobnost je ključna za postizanje optimalnog korisničkog iskustva, a u isto vrijeme i prava mjera zakrivljenosti same slušalice kako bi bolje stajala u uhu dok na primjer trčite, vozite bicikl ili ste na nekom drugom treningu. Nema ispadanja slušalica pri čemu nema ni kvarenja kvaliteta zvuka ili nešto slabijeg poništavanja spoljašnjih šumova. Bitno je da I sluđalice i otporne na vodu, pa dobijate slušalice koje odlično idu uz sve sportske aktivnosti.

Uz udobnost ide i kvalitet zvuka, daleko najbitnija stavka. Želite slušalice koje podržavaju visok frekvencijski opseg i daju bogate i pune visoke tonove, dok će dobru reprodukciju basova doneti kvalitetan dinamički drajver. Još jedna bitna funkcija koju ćete maksimalno koristiti jeste "noise cancelation", odnosno poništavanje aktivnih šumova i to ne samo kada slušate muziku nego i kada slušalice koristite za razgovor telefonom. Treba vam gedžet koji će vas izolovati od svega drugog osim od zvuka koji kroz slušalice dolazi do vas.

Na vrhu prioriteta kada birate slušalice jeste i njihova izdržljivost, odnosno koliko će vam jedno punjenje donijeti slobode u korišćenju. Ne želite da budete vezani za punjač, ali ujedno želite i model koji će se brzo napuniti. Možda još bitnije je i to koliko brzo se pune.

Želite da vaše slušalice imaju sve ove napredne funkcije, a da vam u isto vrijeme njihovo korištenje bude najjednostavnije moguće, toliko da ih u dva klika mogu povezati i koristiti i vaši roditelji i vaše dijete. Za to je zadužena Bluetooth veza između slušalica i uređaja sa kog slušate muziku ili strimujete seriju, telefon, tablet, računar.

Slušalice su jedan od najmanjih gedžeta, ali su se pokazale izuzetno važnim i korisnim i zato u njih vrijedi uložiti, piše Blic.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije