Gadgets

Trotoar samo za korisnike smartfona

Trotoar samo za korisnike smartfona
Trotoar samo za korisnike smartfona

U kineskom gradu Čončengu uvedena je prva pješačka linija na svijetu za korisnike pametnih telefona.

Korisnici pametnih telefona, znaju da se "zanesu" pa se, dok kuckaju ili gledaju u svoj aparat, sudare sa drugim pješacima ili ne daj bože, natrče na banderu, stub...

Vlasti u kineskom gradu Čongčengu prve na svijetu su se pozabavile ovim problemom i odlučile su da uvedu prvu pješačku traku ili pravac za korisnike ovih uređaja.

"Spora" pješačka linija obilježena je na trotoaru, poput biciklističkih staza u raznim gradovima. Trotoar je podijeljen na "normalan pješački saobraćaj" i na korisnike smartfonova, tako što je u tom dijelu trotoara naslikan pametni telefon.

Dakle, oni koji ne mogu ni pet minuta bez svog "čeda", koji su toliko zavisni da stalno moraju da gledaju u svoj pametni telefon, sada imaju priliku da se bezbjednije kreću ulicama i "druže" se sa svojim telefonom, bez opasnosti da će se sudariti sa drugim pješacima ili nekim objektom.

Mediji navode i da je glavna poruka vlasti ovog kineskog grada, koji ima 28 miliona stanovnika, zapravo da korisnici pametnih telefona treba da shvate da nije bezbjedno da koriste svoj uređaj dok pješače i ne gledaju oko sebe, piše mondo.rs.

"Ima mnogo djece i starijih ljudi koji šetaju ulicama i sve je veći broj sudara sa onima koji koriste pametne telefone dok pješače. Mogućnosti od povreda su veće, pa smo zato željeli da ukažemo na ovaj problem", kažu predstavnici gradskih vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije