Gadgets

Trump ponovo zabranio Intelu da sarađuje sa Huaweijem

Trump ponovo zabranio Intelu da sarađuje sa Huaweijem
Foto: Tanjug/AP arhiva | Trump ponovo zabranio Intelu da sarađuje sa Huaweijem

Tri dana prije nego što će izaći iz Bijele kuće, Trump je opalio još jedan hitac u Huawei.

Ovoga puta je njegova administracija ukinula dozvole određenom američkih kompanija za saradnju s Huaweijem, među kojima je i Intel, javlja Reuters, prenosi balkanandroid.com

Ovo zapravo znači da će Intelu biti zabranjena isporuka procesora za Huawei laptope, što je još jedan dokaz da se ovoj kompaniji zapravo želi što više naškoditi, odnosno da se ne radi o strahu od navodnog špijuniranja, kao što se izjavljivalo na početku dodavanja na famozni Entity list.

Podsjetimo, Trump je Huaweiju prvo zabranio izgradnju 5G mreža na američkom tlu, pravdajući to strahom za nacionalnu sigurnost, da bi potom uveo potpuno sankcije poput zabrane saradnje Google s Huaweijem kako ovaj na svojim telefonima ne bi mogao instalirati Google servise.

U međuvremenu su sankcije proširene i trećeg najvećeg proizvođača smartfona na svijetu – Xiaomi. Da bi stvar bila zanimljivija, zvanično objašnjenje američkog ministarstva trgovine je da je Xiaomi “Vojna kompanija kineske komunističke. partije”.

Trump je za svog mandata svojim trgovinskim ratovima napravio ogromnu štetu svijetu, a kako se čini, najviše samim Amerikancima.

Mnogi se nadaju da će nova Bidenova administracija normalizovati odnose s Kinom kako ne bi došlo do tehnološke podjele svijeta koja je neminovna ako Trumpove mjere ostanu na snazi, ali prve najave njegovih poteza ne spominju Huawei.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije