Gadgets

Tržišni udio Android i iOS na mobilnim uređajima

Tržišni udio Android i iOS na mobilnim uređajima
Foto: Unsplash | Tržišni udio Android i iOS na mobilnim uređajima

Više od pet godina, Android zauzima većinski udio na cjelokupnom tržištu operativnih sistema. Međutim, zadnjih nekoliko godina ovaj procenat se smanjuje i dio ovog kolača uzima iOS, naročito zadnje tri-četiri godine.

Dvije najmasovnije platforme na tržištu i konkurenti trenutno su Android i iOS, a ostali OS pojavljuju se u priličnom niskom procentu tržišta.

Prema procjenama, tržišni udio Androida je trenutno oko 70 odsto. Značajan procenat, ali ako posmatramo trend, evidentan je pad za cca osam odsto od 2018. godine.

U istom periodu iOS je porastao za cca šest odsto tako da sad zauzima cca 27 odsto tržišnog kolača. Trend rasta iOS se procjenjuje i za naredne godine, a u prilog ovoj činjenici značajano doprinosi sistem promocije više uređaja godišnje odnosno četiri telefona. U prethodnim godinama, to je bila opcija prvobitno jednog uređaja, a kasnije dva na godišnjem nivou.

Ostali igrači su prisutni su u malom statističkom procentu na tržištu, kao što je slučaj sa Windows Phone i Nokia S40 i slično. Nalaze se oko jedan odsto ukupnog tržišta.

iOS drži primat u Sjevernoj Americi, dok je Android u većini na području Azije i Južne Amerike.

Stanje na evropskom tržištu je slično globalnoj raspodjele tržišta između  Android i iOS.

Evropsko tržište zadnjih godinu dana, izvor statcounter.com


Srđan Bjelić je Rukovodilac Sektora za prodaju poslovnih rješenja u kompaniji Mtel a.d. Banjaluka. Učestvovao je u realizaciji i implementaciji više stotina telekomunikacionih i ICT projekata u privatnom i javnom sektoru BIH. Autor je prve mobilne aplikacije "Nikolaj" za pretragu Svetinja SPC na području zemalja bivše Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije