Gadgets

Pratite nas na Google news

U Africi proizveden prvi smartfon

U Africi proizveden prvi smartfon
Foto: Mara Phones | U Africi proizveden prvi samrtfon
N.N.

U mnogim afričkim zemljama su smartfoni mnogo važniji nego u Evropi. Oni su tamo sredstvo za komunikaciju, plaćanje i još mnogo toga. Maraphone je prvi smartfon čija kompletna proizvodnja se odvija na ovom kontinentu.

Predsjednik Ruande Pol Kagame je tokom svojih obraćnja rijetko kada uzbuđen i euforičan. Tako je i tokom zvaničnog predstaljanja prvog smartfona u potpunosti proizvedenog u Africi njegov govor više ličio na žalopoljku. No, sama događaj, koju su obilježili televizijski prenosu uživo, kao i brojni poznati gosti, predstavljao je veliko slavlje .

"Prvi pametni telefoni uopšte, koji su potpuno proizvedeni u Ruandi, sišli su sa proizvodne trake. Maraphone je ubraja među visokokvalitetne proizvode koji su napravljeni u našoj zemlji", rekao je Kagame.

Maraphone je dostupan u dvije varijante. Jedna košta oko 120, a druga 170 evra. To je za mnoge žitelje Ruande više od njihove mjesečne plate. No, predsjednik Kagame je uvjeren da će biti dovoljno kupaca:

"Smartfon više nije luksuzni artikl. On je preduslov da bi mogli organizovati naš svakodnevni život. Ovakav trend će se nastaviti i tokom sljedećih godina, kada će sve više i više usluga biti ponuđeno putem digitalnih platformi."

Smartfon u Africi potrebniji nego u Evropi

U mnogim afričkim zemljama su pametni telefoni važniji za svakodnevni život nego, na primjer, u Evropi - ne samo kao komunikacijsko sredstvo. Putem njega se vrši plaćanje. Ljekari putem smartfona izdaju tzv. daljinske dijagnoze, a poljoprivrednici ga koriste kako bi saznali trenutne cijene na tržištu. Do sada su postojali tek smartfoni koji su sastavljani u Africi, ali ne i oni koji su ovdje potpuno proizvedeni. Osnivač Maraphonesa, Ašiš Takar, u razgovoru za BBC, uvjerava da je, kada su u pitanju ovi uređaji, drugačije:

"U našem slučaju postoji više od 1.000 dijelova koji su sastavni dio telefona. I svi oni su  napravljeni na ovom kontinentu. To je zaista uzbuđujuće."

Ubuduće će se svakodnevno proizvoditi 1.200 smartfona - i to ne samo za tržište Afrike.

"Oni se mogu naručiti s bilo kojeg mjesta na svijetu i u roku od sedam dana će smartfon biti isporučen. Riječ je o afričkom brendu napravljenom za Afrikance i ostatak svijeta", ističe Takar.

Ruanda se ubraja u istočnoafričke države koje su tokom posljednjih godina ostvarile solidan ekonomski rast. Sve više investitora otkriva ovo tržište. Tako je, na primjer, prošle godine Volkswagen otvorio pogon u glavnom gradu Kigaliju. Ašiš Takar smatra da će se ovaj razvoj i dalje nastaviti.

"Vjerujem da je došlo naše vrijeme. Sada je vrijeme da Afrika ne bude samo potrošač, već i proizvođač”, kaže on i nada se da će Maraphone postati jednako poznat brend kao što je Apple ili Samsung.

(DW)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije