Gadgets

U romingu kao kod kuće prema EU

U romingu kao kod kuće prema EU
Foto: Pixabay/Ilustracija | Uvođenje ograničenja cijena smanjuje cijene rominga

Skraćenica „RLAH“ (Roam Like at Home) u romingu kao kod kuće, donijela je nova dešavanja za područje „Zapadnog Balkana“ u odnosu na zemalje EU od 1. oktobra tekuće godine.

Radna grupa za politiku rominga podataka, koju čine predstavnici ministarstava informacionih i komunikacionih tehnologija i nacionalnih regulatornih tijela, prati aspekte rominga na Zapadnom Balkanu.

Ova grupa je služila kao pregovaračka grupa za RRA, Regionalni sporazum o romingu ili Sporazum o smanjenju cijena rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana, koji je potpisan u Beogradu tokom Drugog digitalnog samita Zapadnog Balkana tokom 2019. godine (april).

Za područje Zapadnog Balkana imali smo prijašnju agendu koja kreće od 2019. godine i nastavila se u godinama koje su dolazile.

Potpisivanje RRA tokom Digitalnog samita Zapadnog Balkana u Beogradu u aprilu 2019. donijelo je smanjenje troškova rominga za sve krajnje korisnike mobilne telefonije u navedenim zemljama od 1. jula 2019.

RRA se smatra jednim od najvažnijih dostignuća Digitalne agende za Zapadni Balkan (Mjere podrške za Digitalnu agendu za Zapadni Balkan), kao i sprovođenje Višegodišnjeg akcionog plana za to regionalno ekonomsko područje (MAP REA) i Zajedničkog akcionog plana za regionalno tržište (CRM).

Potpisivanjem RRA uspostavljeno je harmonizovano područje rominga na Zapadnom Balkanu, čime je ispunjen ključni preduslov za smanjenje rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Izveštaj o podacima o romingu pokazuje visoke cijene usluga rominga između EU i Zapadnog Balkana i pomogao je u pripremi mape puta za smanjenje troškova rominga između EU i Zapadnog Balkana.

U skladu sa obavezom potpisanom u decembru prošle godine, 38 operatera iz zemalja članica EU i zemalja Zapadnog Balkana nedavno je postavilo gornje odnosno maksimalne cijene za prenos podataka u romingu u oba smjera između EU i Zapadnog Balkana. Nove cijene stupaju na snagu 1. oktobra.

Maksimalni nivoi maloprodajnih cijena za jedan gigabajt podataka, počev od oktobra ove godine do 2028. godine, su sljedeći:

  • 18 EUR od 1. oktobra 2023.
  • 14 EUR od 2026.
  • 9 EUR od 2028.

Očekuje se da će uvođenje ograničenja cijena smanjiti cijene rominga podataka za potrošače koji putuju između Evropske unije i Zapadnog Balkana za najmanje trećinu trenutnih prosječnih cijena podataka u romingu.

Ova ograničenja cijena podstiču i pojednostavljuju poslovnu, kulturnu, turističku i drugu razmjenu između Evropske unije i Zapadnog Balkana, jačajući veze između susjednih država.

U decembru prošle godine, telekomunikacioni operateri iz EU i zemalja Zapadnog Balkana potpisali su Deklaraciju o romingu na Samitu EU-Zapadni Balkan održanom u Tirani, čime je omogućeno smanjenje cijena rominga između obje teritorije od 1. oktobra ove godine.

Ove nove promjene će pomoći u smanjenju troškova rominga za građane zemalja Zapadnog Balkana, kao i onih u EU, smanjiti operativne troškove i stimulisati poslovanje van njihovih granica. 

Od 1. jula 2021. godine, zemlje zapadnog Balkana ukinule su troškove rominga uz RLAH model, koja im omogućava da koriste svoje mobilne uređaje u drugim zemljama u regionu bez plaćanja dodatnih naknada.


Srđan Bjelić, IKT analitičar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije