Gadgets

Pratite nas na Google news

Vaš iPhone 11 prati lokaciju i kad mu to onemogućite?

Vaš iPhone 11 prati lokaciju i kad mu to onemogućite?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Vaš iPhone 11 prati lokaciju i kad mu to onemogućite?
N.N.

Otkriće da iPhone 11 stalno provjerava vašu lokaciju, čak i ako ste onemogućili Location Services, privuklo je mnogo pažnje u javnosti i ovako već dovoljno ubijeđenoj da se od "pametne" tehnologije sve teže sakriti.

Da li to znači da Apple sada prati svaki vaš korak? Nije baš tako, čini se.

Kompanija Apple je u izjavi za medije navela da njeni noviji iPhone uređaji moraju da vrše konstantne provjere lokacije kako bi legalno mogli da koriste svoje ultraširokopojasne čipove (ultra wideband chips, UWB).

Kako navode, "međunarodni regulatorni zahtjevi" prisiljavaju Apple da isključi UWB na određenim mjestima i provjera lokacije je neophodna da bi se to učinilo, a da bi tehnologija ipak mogla da bude dostupna korisnicima većinu vremena.

Ta kompanija je naglasila i da se provjere povezane sa UWB-om rade "u potpunosti na uređaju", kao i da Apple ne prikuplja podatke o lokaciji.

Iako tvrdnja da podatak o lokaciji ne napušta iPhone sugeriše da nema razloga za zabrinutost, odgovor kompanije Apple ipak izaziva zabrinutost ako ni zbog čega drugog onda zbog toga što korisnici nisu unaprijed obaviješteni o tome da se ovakve provjere vrše niti čemu služe.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije