Gadgets

Vaš sljedeći telefon biće zastrašujući

Vaš sljedeći telefon biće zastrašujući
Foto: Ilustracija | Vaš sljedeći telefon biće zastrašujući

Sljedeća generacija pametnih telefona će vrlo vjerovatno uključivati ​​vještačku inteligenciju.

Virtuelni pomoćnici poput Aleks, Kortein i Siri bili su samo početak.

Vještačka inteligencija u virtuelnim pomoćnicima je toliko napredovala da se sad nalazi kilometrima od izvorne Siri. Na primjer, Honor Magic, koju je izradila kineska kompanija Huawei, a koji je već u prodaji u Kini, daće vam "prijedloge" na temelju vaših tekstualnih razgovora.

"Supertelefon", kako ga kompanija naziva, vidjeće da ste poslali poruku prijatelju u vezi sa gledanjem određenog filma, pa će vam predložiti vrijeme prikazivanja u lokalnim bioskopima.

Dirketor istraživanja Gartnera Roberta Koza u svom izvještaju je istakla kako će se način na koji ljudi međusobno komuniciraju s njihovim telefonima drastično promijeniti.

"Predviđamo da će do 2019. godine 20 odsto svih interakcija pametnih telefona biti obavljeno putem virtuelnog ličnog asistenta (VPA). To znači da će se način na koji ćemo stupiti u interakciju s našim najličnijim uređajima (pametni telefoni), promijeniti tokom sljedećih nekoliko godina. Nastavićemo da upotrebljavamo te uređaje, ali će interakcije postati intuitivnije i korisnije", tvrdi ona.

Kao primjer navodi trenutno korištenje virtuelnog pomoćnika, tokom kojeg korisnik daje upute odnosno traži od pomoćnika da nešto uradi. U budućnosti će sam uređaj, odnosno virtuelni pomoćnik, donositi odluke i reagovati u ime korisnika.

Ipak, osim što će u našim "supertelefonima" stanovati naši novi najbolji prijatelji (virtuelni pomoćnici), i sam dizajn telefona trebalo bi da se promijeni.

Predviđanja o budućem izgledu pametnih i supertelefona zvuče poput nečega iz naučne fantastike. Virtuelna stvarnost ugrađena u naočare, sočiva ili pak smanjen na veličinu čipa i ugrađen u nečije tijelo?

U kojem god smjeru proizvođači pametnih (super) telefona krenuli, možemo biti sigurni da telefon neće više biti samo uređaj. On će zaista postati dio nas samih.

(zimo.dnevnik.hr )

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije