Gadgets

X zvanično otvara vrata sadržaju za odrasle: Kako će se promijeniti platforma?

X zvanično otvara vrata sadržaju za odrasle: Kako će se promijeniti platforma?
Foto: pexels | X zvanično otvara vrata sadržaju za odrasle: Kako će se promijeniti platforma?

Platforma X uvela je nova pravila koja dozvoljavaju korisnicima da dijele sadržaj za odrasle pod određenim uslovima. Ova promjena dolazi usred napora kompanije da poveća prihode i privuče nove korisnike.

Nova pravila omogućavaju deljenje "sadržaja za odrasle koji je uz saglasnosti napravljen i distribuiran", pod uslovom da taj sadržaj bude označen i da se ne pojavljuje na profilnim slikama ili banerima. Korisnici će morati da postave oznake na svoje postove kako bi naznačili da je sadržaj osjetljiv, a platforma će automatski spriječiti prikazivanje ovog sadržaja korisnicima mlađim od 18 godina ili onima koji nisu unijeli datum rođenja.

Nova pravila se primenjuju na sav sadržaj za odrasle, uključujući AI generisan, foto i animirani sadržaj. Platforma je takođe zabranila sadržaj koji promoviše eksploataciju, objektivizaciju, seksualizaciju ili nanošenje štete maloljetnicima, kao i neprimjereno ponašanje.

U martu ove godine, X je omogućio zajednicama koje dijele sadržaj za odrasle da primjene oznaku "Sadržaj za odrasle" kako bi spriječili automatsko filtriranje postova. Takođe, platforma je najavila da će sakriti lajkove na profilima kako bi zaštitila privatnost korisnika.

Iako nova pravila donose veću transparentnost, sprovođenje ovih pravila ostaje izazov. U januaru su platformu preplavile eksplicitne AI generisane slike poznatih ličnosti, poput Tejlor Svift, koje nisu odmah uklonjene.

Druge društvene mreže takođe su imale problema sa održavanjem zajednica koje dijele NSFW sadržaj. Na primjer, Tumblr je 2018. godine zabranio sadržaj za odrasle, što je dovelo do značajnog pada prometa na platformi. Platni procesori poput Mastercarda i Vise prekinuli su plaćanja na Pornhubu, što je dovelo do uvođenja strožih pravila na drugim platformama.

Nova pravila na platformi X predstavljaju korak ka povećanju prihoda, ali i izazov u smislu sprovođenja i održavanja korisničkog poverenja. Kako će korisnici reagovati na ove promjene i da li će se zadržati na platformi, ostaje da se vidi, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije