Gadgets

Xiaomi prikazao koncept pametnih naočara sa MicroLED ekranom

Xiaomi prikazao koncept pametnih naočara sa MicroLED ekranom
Foto: Screenshot / Youtube | 12sprikazao koncept pametnih naočara sa MicroLED ekranom

Imaju više mogućnosti od Facebookovih Ray Bana, pod pretpostavkom da zaista postoje.

Xiaomi je najavio pametne naočare pod nazivom Xiaomi Smart Glasses. Portparol kompanije kaže da još ne postoji plan za njihovo stvarno stavljanje u prodaju, međutim Xiaomi je pružio dovoljno detalja da bi konceptni proizvod djelovao donekle vjerovatno - barem u nekom trenutku u budućnosti.

Xiaomijeve naočare imaju relativno uobičajen oblik, ali za razliku od Facebook i Ray Banovih upravo najavljenih naočara Stories, one zapravo imaju ekran koji se može koristiti za AR funkcije. Xiaomi kaže da je korišćen monohromatski MicroLED sistem zbog "veće gustine piksela i dužeg vijeka trajanja, dok ima jednostavniju strukturu" u poređenju sa OLED-om. Prema Xiaomiu, MicroLED "omogućava kompaktniji ekran, kao i lakšu integraciju ekrana".

MicroLED je tehnologija emitovanja ekrana koja se smatra prirodnim nasljednikom OLED-a. Međutim, i dalje je veoma skupa i tek treba da se primijeni u više od nekolicine komercijalnih proizvoda.

Xiaomijev ekran je "otprilike veličine zrna riže" na 2,4 mm k 2,02 mm i ima najveću svjetlinu od dva miliona nita. Naravno, svjetlost neće biti tako jaka kada zaista dopre do vašeg oka - izuzetna svjetlina je tu da se i dalje može vidjeti na direktnom sunčevom svjetlu nakon prolaska kroz optičko sočivo, koje prelama i usmjerava svjetlost. Xiaomi navodi slučajeve upotrebe poput navigacije, prevođenja uživo i obavještenja za ekran.

Naočare su nezavisni Android uređaj koji ne zahtijeva stalnu vezu s telefonom - Xiaomi predlaže da bi jednog dana čak mogle da zamijene vaš telefon. Od hardvera je tu neimenovani četvorojezgarni Arm procesor, Wi-Fi i Bluetooth moduli, baterija i kamera od pet megapiksela. Xiaomi kaže da su naočare teške samo 51 gram.

Kao što je unaprijed pomenuto, ove naočare neće biti dostupne javnosti i možda čak neće ni postojati, pa biste na Xiaomijeve tvrdnje trebalo da uzmete s određenom dozom skepse. Međutim, nakon Facebook objave i neposredno prije Appleovog iPhone događaja, demonstracija koncepta je jasan pokazatelj da Xiaomi želi da se smatra igračem u AR prostoru.

(B92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije