Gadgets

Xiaomi uskoro predstavlja Mi 9

Xiaomi uskoro predstavlja Mi 9
Foto: Twitter | Xiaomi uskoro predstavlja Mi 9

Za sve ljubitelje pametnih telefona počinje zanimljiv period pun uzbuđenja i noviteta - 25. februara počinje najveći globalni kongres mobilnih komunikacija, no prije toga, 20. februara Samsung i Xiaomi predstaviće nove generacije svojih flagship modela.

Ove sedmice su iz Xiaomija objavili neke detalje oko modela Mi 9 koji bi mogao biti jedan od najjačih telefona godine - nakon predstavljanja sljede sedmice, "devetku" će prikazati i na Mobile World Congressu.

Iz kineske kompanije tako su potvrdili da će Mi 9 raditi na posljednjoj generaciji Qualcommovog Snapdragon procesora (855) - za pretpostaviti je kako će ovaj procesor pokretati većinu najjačih Androida u 2019. godini. Podatke o memoriji i pohrani podataka nisu spominjali, no ranije glasine govorile da bi mogao imati između 6 i 10 GB memorije te možemo pretpostaviti da će imati najmanje 128 GB prostora za pohranu podataka.

Još jedan detalj koji je otkrio osnivač i izvršni direktor kompanije Lei Jun odnosi se na biometriku – Mi 9 imat će senzor za otiske prstiju implementiran u sam ekran, dok je senzor za prepoznavanja lica postao standard i u telefonima niže kategorije pa će ga gotovo sigurno imati i ovaj uređaj.

Što se fotografskih mogućnosti tiče, današnji top modeli gotovo da i nemaju manje od tri kamere te će i Mi 9 također imati tri kamere, a primarna kamera imaće 48 MP Sonyjev senzor s otvorom blende f/1.75.

Druga kamera namijenjena je snimanju širokokutnih fotografija te ima 16 MP i otvor blende f/2.2, dok je treća telefoto kamera s dvostrukim zumom i takođe otvorom blende f/2.2. S prednje strane nalaziće se kamera za selfije rezolucije 20 MP.

Detalji oko ekrana trenutačno nisu poznati – gotovo je sigurno da će to biti OLED ekran te će vjerovatno imati više od 6 inča. Za sve službene informacije trebamo sačekati do 20. februara te će biti zanimljivo vidjeti dvoboj Samsunga i Xiaomija i što će donijeti njihovi flagship telefoni.

(zimo.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije