Gadgets

Zvaničnici da sa ajfona pređu na jotafon

Zvaničnici da sa ajfona pređu na jotafon
Zvaničnici da sa ajfona pređu na jotafon

MOSKVA - Poslanici gornjeg doma ruskog parlamenta, Savjeta Federacije, razmatraju mogućnost da iz bezbjednosnih razloga zvaničnici administracije odbace pametne telefone strane proizvodnje, poput "ajfona", i da koriste ruski "jotafon", piše ruski dnevnik "Izvestija".

List navodi da će komisija Savjeta Federacije izvršiti analizu osjetljivosti modernih komunikacionih uređaja uz nastojanje da zvaničnici odbace naprave proizvedene u inostranstvu.

"Uvijek će postojati nepovjerenje prema proizvođačima pametnih telefona. Ko god da napravi sličnu tehnologiju, može je pratiti. Lako ću odustati od stranog pametnog telefona u korist nekog uređaja sa domaćeg tržišta. Zbog toga, polažem velike nade u `jotafon`", rekao je poslanik Dume Vadim Dengin.

Tokom prošle sedmice, ruski proizvođač modema "Jota" na tržištu je predstavio smartfon "jotafon".

Ruski premijer Dmitrij Medvedev, koji je poznat kao ljubitelj američkog proizvođača "Epl", već koristi "jotafon".

On je novinarima tokom prošle sedmice izrazio nadu da će "jotafonom" biti bolje zaštićen od špijunskih aktivnosti nego dok je koristio "ajfon".

Tehnološka bezbjednost nedavno je privukla pažnju globalnih medija usljed otkrića da su američke bezbjednosne službe prisluškivale telefonske razgovore nekoliko desetina stranih lidera, zbog čega je više ruskih zvaničnika iskazalo nepovjerenje u tehnologiju SAD.

Američki predsjednik Barak Obama nedavno je rekao da mu iz bezbjednosnih razloga nije dozvoljeno da posjeduje "ajfon".

Poslanik ruskog parlamenta Vitalij Milonov u septembru je upozorio zvaničnike u Rusiji da ne koriste "Eplov" novi model "ajfon pet" jer bi se moglo desiti da pomoću aplikacije kojom se učitavaju otisci prstiju korisnika njihovi podaci završe u bazama podataka američkih obavještajnih agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije