Gadgets

iPhone umjesto pasoša?

iPhone umjesto pasoša?
Foto: hippopx.com | iPhone umjesto pasoša?
N.N.

Pametni telefoni su veoma lični uređaji, a već se donekle mogu koristiti za ličnu identifikaciju, kao što je na primjer čuvanje vozačke dozvole. Međutim, čini se da Apple ide korak dalje i nagovještava da se iPhone-i možda mogu koristiti čak i kao pasoši.

Ovo je u skladu sa nedavno otkrivenim patentom u kojem iPhone ima potencijal da se koristi kao pasoš uz pomoć sigurnog skladišta i upotrebe RFID-a. Patent takođe spominje kako se sve više koriste e-pasoši. To su pasoši koji dolaze sa ugrađenim čipom i koji sadrže informacije o osobi, kao što su ime, datum rođenja, zemlja rođenja i tako dalje, što znači da ono što Apple predlaže nije baš novo, samo možda u novom obliku.

U svakom slučaju radi se o zanimljivoj ideji gdje bismo bili u mogućnosti da sačuvamo sve naše informacije unutar jednog uređaja, mada se nameće pitanje kako će funkcionisati sigurnosni sistem ovakvih modela. S obzirom da su pametni telefoni podložni hakovanjima, malverima, krađama, gubljenju i sličnim stvarima, da li stvarno ima smisla da se koristi za nešto tako osjetljivo kao što je pasoš? Ipak, treba naglasiti da je ovo samo ideja koju Apple ima, i nema garancija da će je kompanija iz patenta pretočiti u djelo.

(pcpress)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije