Hardware

AMD Zen4 Ryzen 7000X 3D V-Cache u verziji sa 6 i 8 jezgara

AMD Zen4 Ryzen 7000X 3D V-Cache u verziji sa 6 i 8 jezgara
Foto: Youtube / Printscreen | AMD Zen4 Ryzen 7000X 3D V-Cache u verziji sa 6 i 8 jezgara

Prema navodima korisnika ECSM_Official na Bilibili društvenoj mreži, a koje prenosi wccftech, AMD ima već sada ima u arsenalu tri spremna proizvoda za 2023. godinu. Prvi i možda onaj koji se najviše čeka je linija Ryzen 7000 3D V-Cache centralnih procesora za koju smo ranije znali da će biti predstavljena na CES 2023 u Las Vegasu.

Najavljeno je da će bar za sada, ova linija imati samo dva proizvoda: 8-jezgarnu i 6-jezgarnu verziju . Dakle, izgleda da ćemo za mjesec i po, dobiti Ryzen 7 7800X3D i Ryzen 5 7600X3D. Ovi procesori će ponuditi “3D-Stacked” čiplet, sa većom količinom SRAM memorije koja će korisnicima omogućiti bolje performanse u igrama sa intenzivnom potrebom korišćenja raspoložive keš memorije.

Efekat će biti sličan onom koji je napravio V-Cache Ryzen u prvoj generaciji, Ryzen 7 5800X3D, a koji je postao veoma popularan čip zbog svojih nevjerovatnih gejming performansi i izuzetne vrijednosti za uloženi novac.

AMD se neće zaustaviti samo na 3D V-Cache procesorima jer kasnije tokom 2023. planiran je izlazak AM5 linije desktop APU procesora sljedeće generacije. Ova linija će poput prethodnika, takođe biti klasifikovana u Ryzen 7000 “G” kategoriju procesora, ali se očekuje da će biti lansirana u drugoj polovini 2023, prenosi "BenchMark".

Trenutno nema dostupnih informacija o tome šta će ova linija čipova ponuditi, ali pošto će biti kompatibilni sa AM5 platformom, vjerovatno će to biti varijacija Phoenix Point (Zen 4 + RDNA 3) APU-a koji će u specijalnoj verziji početi da se isporučuju na platformu mobilnih telefona početkom prve polovine iduće godine.

Jedna od interesantnijih stvari koja ovih dana kruži u kuloarima je da će ovi Ryzen 7000 APU čipovi podržavati isključivo DDR5-4800 memoriju sa diskutabilno ubjedljivim performansama s obzirom na činjenicu da APU zahtjevaju sav propusni opseg koji mogu da dobiju od sistemskog RAM-a. Čipovi će takođe biti dostupni u verzijama sa 8 i 6 jezgara, a govori se i o poboljšanim modelima, iako još nema zvaničnih potvrda ovih neprovjerenih informacija.

A620 je kolosjek kojim AM5 ide na peron budžet korisnika

Konačno, AM5 platforma u formi A620 čipseta dobija svoju najpristupačniju verziju. AMD je do sada predstavio X670 i B650 čipsetove i njihove “Extreme” varijante, ali nove informacije govore da će A620 čipset biti pušten u prodaju oko drugog kvartala 2023. i da neće imati funkcije za overkloking procesora.

Platforma početnog nivoa bi imala smisla sa varijantama i jeftinim Ryzen 3 čipovima bez sufiksa “X” u oznaci, ako AMD uopšte planira da ih lansira. Ovo može da riješi problem trenutno visoke cijene AM5 platforme, ali s obzirom na to koliko bi funkcija bila ukinuto na čitavoj platformi sa A620 čipsetom, vjerovatno ne bi imalo smisla koristiti ove matične ploče ako već planirate da iskoristite dugovječnost AM5 ekosistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije