Hardware

AMD slučajno otkrio novu seriju Ryzen 7000 desktop procesora

AMD slučajno otkrio novu seriju Ryzen 7000 desktop procesora
Foto: Pixabay | AMD slučajno otkrio novu seriju Ryzen 7000 desktop procesora

Ne morate da čekate do jeseni da biste imali predstavu o tome kakvi će AMD-ovi Ryzen 7000 desktop CPU-ovi biti, jer je kompanija sasvim slučajno objavila informacije.

Videocardz i Gizmodo primjećuju da je AMD-ova stranica sa resursima sadržala listu ranih modela Ryzen 7000 procesora koja je od tada uklonjena.

Fokus je prvenstveno na čipovima višeg ranga, uključujući dvije Ryzen 9 varijante (7900X i 7950X), jedan Ryzen 7 (7700X) i Ryzen 5 model (7600X).

Nema Ryzen 3 čipova, iako ovaj poslednji dio nije šokantan kada se AMD fokusira na viši srednji nivo čipova.

Dostignuta brzina od 5,5 Ghz sa 16 jezgara

Lista nije uključivala tehničke detalje. Međutim, u svojoj Computech demo verziji, AMD je pokazao 16-jezgarni CPU koji je dostigao brzinu takta od 5,5 GHz.

To bi moglo predstavljati Ryzen 9 7950X. Sve serije 7000 će biti zasnovane na novoj Zen 4 arhitekturi koja isporučuje dvostruko veću keš memoriju nivoa 2 po jezgru, maksimalne brzine povećanja iznad 5 GHz, AI ubrzanje i podršku za tehnologije kao što su DDR5 memorija i PCIe 5.0.

Trebaće vam matična ploča kompatibilna sa AM5 da biste napravili skok, ali AMD obećava povećanje od 15 procenata ili više u performansama sa jednim jezgrom.

Još uvijek nije jasno kada će Ryzen 7000 desktop linija biti isporučena niti koliko će koštati. Takođe ćete morati da čekate duže ako se nadate vrhunskim procesorima za laptop računare, pošto AMD neće isporučiti Dragon Range do 2023. godine. Čak i tako, tizer vam daje ideju šta da očekujete kada Zen 4 konačno stigne u prodavnice.

AMD ne osmišljava ponovo svoju strategiju proizvoda, tako da možete planirati nadogradnju svog računara u skladu sa tim.

(Engadget/PC Press)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije