Hardware

Apple M2 čip stiže sa velikim poboljšanjima performansi

Apple M2 čip stiže sa velikim poboljšanjima performansi
Foto: Arhiva/Ilustracija | Apple M2 čip stiže sa velikim poboljšanjima performansi

Apple je sinoć održao svoj WWDC događaj, tokom kojeg je predstavio dosta novih stvari.

Tako je američka kompanija predstavila i novi M2 čip, koji stiže kao nasljednik prvog prilagođenog ARM kompjuterskog čipa, koji je predstavljen još krajem 2020. godine. Kakav napredak donosi M2 u odnosu na prethodnika? Sve detalje o ovom čipu donosimo u nastavku.

Novi čip je izgrađen na drugoj generaciji 5nm procesa i u poređenju sa M1, njegov osmojezgreni CPU daje 18% bolje performanse. Ovo i nije tako velika razlika kakvu smo možda očekivali, kada govorimo o CPU. U poređenju sa Intel Core i7-1255U u Samsung Galaxy Book2 360, CPU u M2 osigurava "skoro dvostruko bolje performanse na istom nivou snage", a takođe pruža vrhunske performanse Intelovog čipa uz korišćenje samo četvrtine snage, navode iz Applea.

U poređenju sa 12-jezgarnim Intel Core i7-120P u MSI Prestige 14Evo laptopu, Apple navodi da M2 "osigurava skoro 90% vrhunskih performansi ovog čipa" dok koristi samo četvrtinu snage.

GPU jezgro je isto kao kod M1, ali je nešto efikasnije, budući da M2 sa 10 jezgara može da isporuči 25% bolje performanse od 8-jezgarnog CPU-a kod M1 uz istu potrošnju energije. I ovdje je Apple napravio poređenje u odnosu na integrisani GPU u Samsung Galaxy Book2 360, pa je naveo da je ovaj GPU 2,3x brži na istom nivou snage i da odgovara vrhunskim performansama Intelovog GPU-a koristeći petinu snage. Uz nešto dodatnog trošenja energije, GPU performanse ukupno su povećane za 35% u odnosu na M1, navode iz Applea.

U odnosu na M1, M2 će donijeti 50% više memorijskog opsega i to 100 GP/s. Neuralni motor sa 16 jezgara je 40% brži od M1 i može obraditi 15,8 triliona operacija u sekundi. M2 podržava do 24 GB LPDDR5 RAM memorije. Čip ima preko 20 milijardi tranzistora, što je 25% više od M1, podržava 6K eksterne ekrane, kao i ProRes kodiranje i dekodiranje, 8K H.264 i HEVC video.

Novi MacBook Air i MacBook Pro

Apple je predstavio i dva nova MacBooka - MacBook Air i MacBook Pro. Novi MacBook Air stiže s potpuno novim dizajnom, MagSafe punjenjem i novim M2 čipom. MacBook Pro ne donosi velike promjene, osim čipa, pa i njega pokreće novi M2 čip.

Novi MacBook Air stiže sa 13,6-inčnim Liquid Retina ekranom sa 500 nita osvjetljenja i jednom milijardom boja. Veb kamera je nadograđena na 1080p. Laptop stiže s ravnijim dizajnom i izgleda dosta elegantnije. Debljina je 11 mm, a težina 1,22 kg. Novi MacBook Air nema ventilatora.

Iz Applea navode da su poradili na bateriji, pa novi MacBook Air može da ponudi 18 sati video reprodukcije, a sada ima podršku i za MagSafe punjenje. Laptop ima i novodizajnirani sistem s četiri zvučnika koji su integrisani u jedan okvir, što bi mogao biti veliki dizajnerski napredak.

Laptop dobija Magic Keyboard s još više funkcijskih tastera. Pored toga, tu su dva USB-C porta i kombinovani 3.5 mm audio priključak.

Laptop će biti dostupan u četiri boje - svemirsko sivoj, srebrnoj, ponoćno plavoj i zvijezdano zlatnoj boji i stiže s odgovarajućim MagSafe kablom za punjenje. Prilagođen je i tako da podržava 67W USB-C punjenje.

Cijena M2 MacBook Aira biće 1199 dolara i može se konfigurisati sa do 2 TB SSD memorije i do 24 GB memorije. M1 MacBook Air biće dostupan po cijeni od 999 dolara.

Pored novog MacBook Aira, Apple je predstavio i MacBook Pro sa ekranom od 13 inča. Ovaj laptop stiže sa debelim okvirima oko ekrana i Appleovom tastaturom sa Touch Barom, ali i s novim M2 čipom. Cijena MacBook Pro 13" M2 je 1299 dolara, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije