Hardware

Apple macOS Monterey dostupan za preuzimanje

Apple macOS Monterey dostupan za preuzimanje
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Apple macOS Monterey dostupan za preuzimanje
N.N.

Najnovija verzija Appleovog macOS-a pod nazivom Monterey od sad je dostupan za preuzimanje.

Softver je u proteklih nekoliko mjeseci bilo moguće preuzeti u beta verziji, međutim sada je spreman za svakodnevnu upotrenu.

Tradicionalno, Apple je najavio novu verziju macOS-a na WWDC konferenciji u junu, a noviteti uključuju mogućnost podešavanja Mac-a za AirPlay kako bi mogao da pokreće sadržaj s iPhonea i iPada, kao i softver Shortcuts. Između ostalog, poboljšane su aplikacije FaceTime i Quick Note.

Čini se da neki od najvećih noviteta kao što su Universal Control i SharePlay u početku neće biti dostupni, ali da će ih korisnici dobiti nešto kasnije ove jeseni.

Universal Control omogućava drag - drop opciju za transfer fajlova između nekoliko različitih uređaja, a nudi i mogućnost kontrole više Appleovih uređaja, uključujući Mac, MacBook i iPad, istim mišem i tastaturom.

SharePlay će omogućiti zajedničko uživanje u muzici, TV emisijama, filmovima i slično tokom FaceTime razgovora. Kada bude dostupna, ova funkcija će se moći koristiti s Apple Musicom, Apple TV+ i neimenovanim "popularnim uslugama treće strane".

Pregledač Safari je doživio redizajn te sada koristi više tradicionalniji interfejs umjesto kontroverznog novog dizajna koji je predstavljen na WWDC-u. Korisnici su između ostalog žalili da su im promjene otežale rad, te da im je teško da ustanove koji je tab trenutno aktivan.

Uređaji koji podržavaju Monterey su iMac (kraj 2015. i noviji), iMac Pro (2017. i noviji), Mac Pro (kraj 2013. i noviji), Mac Mini (kraj 2014. i noviji), MacBook Pro (početak 2015. i noviji), MacBook Air (početak 2015. i noviji), MacBook (početak 2016. i noviji).

Za instalaciju Montereyja je potrebno napraviti sljedeće korake: System Preferences - Software Update (ili uneti Software Update u Spotlight).

Nakon što se pojavi informacija da je Monterey dostupan za instalaciju, potrebno je kliknuti dugme "Upgrade Now" za početak procesa instalacije.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije