Hardware

Apple objavio hitnu sigurnosnu zakrpu za milione uređaja

Apple objavio hitnu sigurnosnu zakrpu za milione uređaja
Foto: Arhiva/Ilustracija | Apple objavio hitnu sigurnosnu zakrpu za milione uređaja
N.N.

Tokom prethodnog perioda, Apple se suočavao sa "zero-day" sigurnosnim problemom koji je uticao na kompanijine brojne platforme, uključujući macOS, watchOS i tvOS.

Hitna zakrpa je objavljena za Apple uređaje, koji rade pod operativnim sistemima koji su pogođeni problemom. Vlasnici svakog od tih uređaja bi trebalo da provjere da li postoji nova verzija operativnog sistema i da izvrše odgovarajuće ažuriranje.

Jedan od većih CVE (Common Vulnerabilities and Exposure) utiče na sve uređaje i opisan je kao CVE-2022-22675. Na macOS uređajima je dokumentovan CVE-2022-22674. Oba CVE-a mogu da kreiraju greške na memoriji i da omoguće izvršavanje koda na kernel nivou.

Ranjivost na kernel nivou efektivno omogućava pristup gotovo svemu na uređaju. Tako da je ovo veoma loša vijest za korisnike koji nemaju ispravku i izloženi su ranjivosti.

Korisnicima se preporučuje nadogradnja uređaja na sljedeće verzije operativnih sistema:

  • macOS Big Sur 11.6.6
  • macOS Monterrey 12.3.1
  • tvOS 15.5
  • watchOS 8.6

Ukoliko su na ovim verzijama, ranjivost je tada ispravljena. iako specifične ranjivosti nisu pomenute za Monterrey 12.4, vjeruje se da je i za ovu verziju softvera objavljena zakrpa ili ta verzija operativnog sistema nije zaražena.

Očigledno je da Mac uređaji mogu da postanu zaraženi virusima ili malwareom, uprkos tome što Apple u svojim marketinškim kampanjama tvrdi da to nije moguće, prenosi B92.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije