Hardware

Apple zvanično predstavio M4 čip sa velikim fokusom na vještačku inteligenciju

Apple zvanično predstavio M4 čip sa velikim fokusom na vještačku inteligenciju
Foto: Pixnio | Apple zvanično predstavio M4 čip sa velikim fokusom na vještačku inteligenciju

​Na "Let Loose" događaju, Apple je detaljno opisao svoj novi M4 čip sa glavnim naglaskom na unaprijeđenim mogućnostima vještačke inteligencije i mašinskog učenja.

Kao i što smo očekivali, Apple je danas na svom "Let Loose" događaju detaljno predstavio svoj novi M4 čip koji je zasnovan na TSMC 3 nm proizvodnom procesu druge generacije. Sastoji se od četiri jezgra visokih performansi i šest energetski efikasnih jezgara, koji ima i desetojezgarni GPU.

Kompanija tvrdi da je M4 CPU 50 posto brži u poređenju sa M2, dok je GPU navodno četiri puta moćniji. Brzina memorije je takođe poboljšana sa brzinama do 120 GB/s, a po prvi put za iPad liniju, Apple dodaje podršku za dinamičko keširanje, hardverski ubrzani Ray tracing i Mash shading tehnologiju.

Osim toga, Apple kaže da novi M4 čip održava vodeću energetsku efikasnost jer je sposoban da pruži iste performanse kao M2, ali sa upola manje snage.

Apple M4 takođe ima unaprijeđeni 16-jezgarni neuronski dio koji može da isporuči do 38 biliona (američkih triliona) operacija u sekundi, što je 60 puta brže od prvog NPU-a kompanije u A11 Bionic čipu. Apple kaže da će M4 podržavati i ubrzati zadatke kao što je "Live Captions" u realnom vremenu, izolaciju subjekta tokom video zapisa u Final Cut Pro funkcijama, piše "Engadget".

Neke druge sposobnosti M4 čipa uključuju AV1 hardversko ubrzanje, što je prvi put za čip u iPad liniji, kao i smanjene memorijske zahtjeve prilikom obavljanja zadataka zasnovanih na AI zaključivanju. Apple M4 čip će prvo biti dostupan na novim iPad Pro modelima dužine dijagonale 11 i 13 inča, koji će biti dostupni za naručivanje kasnije danas prije nego što prodaja zvanično počne 15. maja, prenosi "BenchMark".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije