Hardware

Chrome 71: Poruke upozorenja ako sajt koristi sumnjive taktike naplate

Chrome 71: Poruke upozorenja ako sajt koristi sumnjive taktike naplate
Foto: N.N. | Chrome 71: Poruke upozorenja ako sajt koristi sumnjive taktike naplate

Dolazeće decembarsko ažuriranje za Chrome izgleda sve bolje i bolje. Nakon objave, browser će obavještavati korisnike ukoliko posjećuju sajt koji je poznat po sumnjivim ili obmanjujućim taktikama naplate. Specifično, Google će ciljati sajtove koji traže korisnikov broj telefona kako bi naplaćivali dodatne naknade na njihov uobičajeni mjesečni račun.

.Kazne za sajtove koji skrivaju dodatne troškove mogu biti prilično visoke. Google će prikazivati veliku poruku upozorenja korisnicimna kada posećuju ove sajtove, obaveštavajući ih da bi stranica mogla da naplaćuje novac u formi u kojoj korisnici nisu svesni da postoji.

Iako će oprezniji korisnici uglavnom izbjegavati poruke upozorenja, ukoliko znaju da je sajt ipak pouzdan, manje informisani korisnici bi ga mogli odmah napustiti, što će biti kazna za vebmastere. Ovakav potez će djelovati kao podsticaj da vlasnici sajtova poboljšaju svoju poslovnu praksu.

Google je objavio i primjere, koje smatra pod obmanjujućim praksama. Ovo uključuje nejasne informacije o pretplati, skrivanje informacija o naplati usluga sivim slovima na sivoj pozadini, zloupotreba konfuznih ili pogrešnih struktura naknade.

Ostaje da se vidi kakav će uticaj imati novo Chrome ažuriranje na internet u širem planu, ali je lijepo vidjeti da Google vodi više računa o sigurnosti korisnika.

(TechSpot)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije