Hardware

DDR5 memorija je zabilježila značajan pad cijena tokom ove godine

DDR5 memorija je zabilježila značajan pad cijena tokom ove godine
Foto: Arhiva/Ilustracija | DDR5 memorija je zabilježila značajan pad cijena tokom ove godine
N.N.

Krajem prošle godine, Intel je objavio svoje Alder Lake procesore, čime je otvoren put za eru DDR5 memorija. Na samom početku, cijene DDR5 memorija su bile ekstremno visoke, ali se u međuvremenu stanje na tržištu značajno stabilizovalo.

ComputerBase već izvjesno vrijeme provjerava i analizira cijene DDR5 memorija. Tokom prvih mjeseci od objave, DDR5-4800 32GB memorijski moduli su koštali i više od 500 evra, ali sada slična memorija može da se pronađe i za ispod 175 evra.

To cijenu gigabajta DDR5 memorije smješta ispod pet evra, a isti gigabajt je krajem 2021. godine koštao oko 15 evra. Samo tokom prethodnog mjeseca, cijena memorijskih modula koji su se koristili kao referenca (Kingston ValueRAM DIMM) je pala za 20 procenata.

Ukoliko se nastavi aktuelni trend, već do kraja ljeta bismo mogli imati situaciju da cijena DDR5 memorijskih modula bude u rangu sa cijenama koju ima DDR4 memorija.

Potrebno je istaći da su poboljšanja cijena najprimjetnija kada je u pitanju DDR5-4800 memorija. Ukoliko želite module sa brzinama do 6000MHz, potrebno je da izdvojite bar 250 evra. Za sve preko toga cijene idu i preko 400 evra, prenosi B92.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije