Hardware

Da li treba gasiti kompjuter ili ne?

Da li treba gasiti kompjuter ili ne?
Da li treba gasiti kompjuter ili ne?
N.N, Foto EPA

Neko će vam reći da kompjuter obavezno gasite tokom noći, a neko da to nije potrebno i da bespotrebno opterećuje vaš sistem.

I jedna i druga osoba su u pravu, jer odgovor na pitanje da li trebate gasiti kompjuter tokom noći ovisi od toga kako i koliko koristite kompjuter.

Praksa redovnog isključivanja kompjutera ili laptopa i ponovno paljenje nosi svoje opasnosti, piše Science Alert.

Dakle, da li da kompjuter gasimo ili ne?

"To zavisi od toga koliko često ga koristite. Ako koristite kompjuter više puta dnevno, najbolje je da ga ostavite upaljenog, a ako ga koristite na kratko vrijeme - sat, dva ili samo jednom dnevno, ili čak i manje, onda ga  isključite", kaže Stiven Lesli iz Geek Squada.

Klasični hard diskovi imaju mehaničke dijelove koji se pomjeraju, pa je neizbježno da oni kad-tad zakažu, a kompjuteri se takođe zagrijavaju kada su uključeni, pa je toplota neprijatelj svih komponenti.

"Neki uređaji imaju određeni životni ciklus. Na primjer, ukoliko su LCD monitori uključeni neprestano, oni će trajati samo dvije godine, jer je njihov radni vijek 15.000 sati. Zbog toga je dobro da monitor isključujete kad god ga ne koristite. Baterije i hard diskovi takođe imaju ograničen životni vijek. Njihovo isključivanje ili stavljanje u opciju 'sleep' produžiće trajanje", kaže Ajaj Gupta, direktor proizvodnje laptopa u kompaniji HP.

Razlozi zbog kojih bi trebalo da ostavite kompjuter uključen:

  • Koristite PC kao server ili želite daljinski da mu pristupite
  • Želite da se operativni sistem ažurira, skenirate kompjuter u potrazi za virusima ili želite da se neki drugi proces završi dok ste odsutni
  • Ne želite da čekate da se podigne sistem.

Razlozi zbog kojih bi trebalo da isključujete kompjuter:

  • Ostavljanje PC-a da radi i kada ste odsutni značiće veći račun za struju
  • Ne želite da vas uznemiravaju razna obavještenja ili zvuk ventilatora
  • Performanse kompjutera se mogu poboljšati nakon povremenog restartovanja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije