Hardware

Da li vas neko može špijunirati kroz web kameru?

Da li vas neko može špijunirati kroz web kameru?
Foto: Chris Montgomery/Unsplash | Da li vas neko može špijunirati kroz web kameru?
N.N.

Web kamere i telefonske kamere mogu biti hakovane, dajući hakerima potpunu kontrolu nad njihovim funkcionisanjem.

Kao rezultat toga, hakeri mogu da koriste kameru uređaja i za špijuniranje pojedinaca i za traženje ličnih podataka. Srećom, postoje koraci koje možete preduzeti da spriječite ili identifikujete ovu vrstu aktivnosti na vašem telefonu ili računaru.

Šta haker može da uradi sa kamerom vašeg uređaja?

Ako haker dobije pristup vašem uređaju, može da koristi kameru za širok spektar stvari, uglavnom da gleda kroz nju, snima fotografije ili vas čak i prisluškuje pomoću ugrađenog mikrofona. Dobra vijest (ako se to može reći) je da savremeni uređaji imaju indikatorsko svjetlo ili neki vid obavještenja kada je kamera aktivna.

Ukoliko vidite notifikaciju ili lampicu da se pojavljuje nasumično, a znate da ni jedna od vaših aplikacija trenutno ne koristi kameru, možda imate problem.

Zatim, haker će vjerovatno tražiti određene informacije poput lozinki ili važnih informacija koje ste sačuvali na telefonu ili računaru, a ne da vas jednostavno špijunira. Zapravo, u većini slučajeva, hakeri ne ciljaju pojedince, već traže sigurnosne kamere koje imaju velika preduzeća kako bi na osnovu snimaka došli do ovih podataka.

Ipak, i pojedinci su nekad na meti hakera. Naravno, postoje neke prakse koje vas mogu zaštiti od toga ili vam barem pomoći da identifikujete problem.

Kako spriječiti da vaš uređaj postane špijunska kamera

Ukoliko ste zabrinuti zbog toga kako vaša web kamera može da utiče na vašu privatnost, možete preduzeti nekoliko jednostavnih koraka koji će otežati potencijalnim hakerima da koriste vašu kameru.

Postoje mali komadi plastike koji se koriste da se kamera "zatvori". Ovi "poklopci" mogu se naći u većini prodavnica elektronike ili na internetu.

Ili možete zalijepiti ljepljivu traku preko kamere. Međutim, iako neće moći da vide, hakeri će i dalje moći da vas prisluškuju preko mikrofona.

Isključivanje laptopa ili telefona dok se ne koriste jedan je od korisnijih savjeta. Međutim, ako su u takozvanoj hibernaciji i dalje mogu biti ranjivi.

Bezbjednosne strategije takođe mogu da spriječe ili identifikuju hakove kamere

Najbolje prakse za sajber bezbednost, poput onih koje je spomenula CISA, pomoći će vam da osigurate da haker ne koristi vašu kameru. Od suštinskog je značaja da znate kako da identifikujete da li je vaš računar zaražen.

Kao što smo rekli, ako lampica vaše web kamere treperi nasumično, to bi mogao da bude znak da joj pristupa haker ili zlonamjerni softver.

Ako primijetite da se ovo dešava, provjerite dozvole za kameru na uređaju da vidite koje aplikacije i usluge ga koriste na sljedeći način:

Windows: Start > Settings > Privacy & security > Camera.

Mac: System Preferences > Security & Privacy > Camera.

Android: Settings > Privacy > Permission manager > Camera.

iOS: Settings > Privacy > Camera.

Nadgledanje vašeg telefona ili računara u potrazi za neobičnim datotekama, čudnom mrežnom aktivnošću i nepoznatim aplikacijama takođe vam može pomoći da uočite posljedice malvera.

Ako se čini da vaš sistem ima virus koji vaš antivirusni program ne može da uhvati, možete da odnesete računar u pouzdanu prodavnicu za popravke ili stručnjaka za sajber bezbjednost radi detaljnijeg pregleda. Sajber bezbjednost nije šala, a hakeri postaju sve podmukliji, ponekad, najbolji pristup identifikaciji i uklanjanju zlonamjernog softvera je da odnesete mašinu obučenom profesionalcu, prenosi Telegraf.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije