Hardware

Dell predstavio laptop kojeg možete rastaviti u nekoliko sekundi (VIDEO)

Dell predstavio laptop kojeg možete rastaviti u nekoliko sekundi (VIDEO)
Foto: Dell | Dell predstavio laptop kojeg možete rastaviti u nekoliko sekundi (VIDEO)

Dell nas je prošle godine zaintrigirao konceptom Luna, pokušajem da napravi održivi prenosni računar s manje šarafa koristeći komponente koje se mogu lakše nadograditi i reciklirati.

Luna je na neki način osvježenje usporedno sa hrpom ultraprenosnika koji mogućnost lakog popravka nadomještaju tankim profilom. Dell ove godine ovu ideju gura korak dalje.

Najnovija iteracija uređaja Luna može se u potpunosti rastaviti za oko 30 sekundi uz pomoć samo alata za utiskivanje - nema kabela koje morate razvlačiti niti šarafa koji će vam pasti pod sto.

Na koji tačno način Dellu ovo polazi za rukom?

Razvojem kompletno modularnog dizajna u kojem se svaka komponenta može "ukliknuti" u mjesto s puno manje muke.

Takođe valja naglasiti da nije riječ o marketinškom napuhavanju - kao što je vidljivo iz videa, predstavniku Della ne treba puno da rastavi uređaj.

Nakon otključavanja tastature alatom za utiskivanje maknuo je dva zvučnika, bateriju, procesorski ventilator i tanku matičnu ploču. Micanje ekrana takođe nije predstavljalo problem nakon otključavanja centralnog bezela računara.

Nakon što se sve ponovno složi, kocept Luna izgleda kao Dellov prosječan 13-inčni laptop, bez ikakvih naznaka da ispod poklopca skriva pravu malu revoluciju.

Dellov spin na održivost ovaj je put puno jasniji. Dok su dosadašnji koncepti tražili dosta tehničkog manevrisanja, mijenjanje komponenti kod ovog računara izgleda više sliči na mijenjanje SIM kartice u smartfonu.

Nov Luna laptop takođe ima mjesta za CPU ventilator, što mu dozvoljava da u sebi ima jače procesore. Dell je sarađivao sa mikro-tvornicom dok je razvijao koncept, što im je dozvolilo da automatizuje u koncept sasatavljanja i rastavljanja dijelova laptopa.

Proces takođe uključuje testiranje pojedinih komponenti - na koncu, lako je zamisliti da neki aspekti računara imaju puno manje "posla" od drugih.

Ako laptop koristite na stolu s vanjskom tastaturom, njegova ugrađena tastatura vjerovatno će trajati puno duže.

Iako postoje iznimno male šanse da ćemo laptop poput Dell Lune uskoro vidjeti na tržištu, njegovo postojanje bi moglo uticati na način na koji Dell dizajnira buduće sisteme.

Kompanija takođe koristi druge planove na koje u prvi plan gura inicijativu za održivost, poput dramatičnog smanjenja otpada koje stvara pakovanje ili istraživanja korištenja materijala za reciklažu iz nekih PC kućišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije