Hardware

Dronovi u Gani dostavljaju vakcine protiv koronavirusa

Dronovi u Gani dostavljaju vakcine protiv koronavirusa
Foto: Wikimedia | Dronovi u Gani dostavljaju vakcine protiv koronavirusa

Širenje koronavirusa je primoralo brojne zemlje da koriste više načina za borbu protiv pandemije, a u Gani se upotrebljavaju dronovi za bržu isporuku vakcina.

Ovog mjeseca je prvi put u istoriji Gane počeo transport vakcina dronovima, što je omogućilo medicinarima da dosegnu do udaljenih područja koja nedovoljno pokriva tradicionalna logistika.

Dostave obavlja američka firma Zipline koja je ranije dostavljala krvi i lijekove u Ruandi 2016. godine. Od tada je kompanija proširla svoje operacije na Ganu 2019. i SAD 2020. godine.

Sada je na redu Gana u kojoj Ziplineovi dronovi dostavljaju vakcine zahvaljujući inicijativi Kovaks, projektu pokrenutom uz pomoć Svjetske zdravstvene organizacije kako bi zemlje u razvoju imale pristup vakcinama protiv koronavirusa, prenosi klix.

Zipline ima četiri distribucijska centra u Gani, a svaki od njih je kombinacija aerodroma za dronove i medicinskog skladišta. U svakom centru se nalazi po 30 dronova koji potpuno autonomno lete na destinaciju, ispuštaju pošiljke s padobranom te se vraćaju u svoj centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije