Hardware

EU odlučila: Ovo su punjači koje će svi mobilni, tableti i kamere koristiti u Evropi

EU odlučila: Ovo su punjači koje će svi mobilni, tableti i kamere koristiti u Evropi
Foto: Arhiva/Ilustracija | EU odlučila: Ovo su punjači koje će svi mobilni, tableti i kamere koristiti u Evropi

Apple će morati da promjeni konektor na svojim iPhone uređajima koji se prodaju u Evropi do 2024. godine pošto su se zemlje EU i zakonodavci EU danas dogovorili o jedinstvenom portu za punjače za mobilne telefone, tablete i kamere.

Sporazum je prvi ovakav u svijetu i uslijedio je nakon što kompanije nisu uspjele da se dogovore oko zajedničkog rješenja. Evropska komisija se zalagala za jedan port za punjenje mobilnih uređaja prije više od jedne decenije.

Korisnici iPhonea i Android telefona dugo su se žalili da moraju da koriste različite punjače za svoje uređaje. Apple-ovi se pune pomoću Lightning kabla, dok se uređaji zasnovani na Androidu napajaju pomoću USB-C konektora, javlja Reuters.

"Dogovor koji smo jutros sklopili doneće potrošačima oko 250 miliona evra (267 miliona dolara) uštede", rekao je šef industrije EU Tijeri Breton u saopštenju.

"Takođe će omogućiti da se pojave i sazriju nove tehnologije kao što je bežično punjenje, a da se ne dozvoli da inovacije postanu izvor fragmentacije tržišta i neprijatnosti za potrošače", rekao je on.

"Do jeseni 2024. USB-C će postati jedini priključak za punjenje za sve mobilne telefone, tablete i kamere u EU", navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Dakle, svi navedeni uređaji moraće da imaju USB-C punjač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije