Hardware

Pratite nas na Google news

EU razmatra privremenu zabranu tehnologije za prepoznavanje lica

EU razmatra privremenu zabranu tehnologije za prepoznavanje lica
Foto: Ilustracija | EU razmatra privremenu zabranu tehnologije za prepoznavanje lica
Beta

Evropska komisija razmatra uvođenje privremene zabrane tehnologije za prepoznavanje lica za privatne i javne aktere, sudeći prema nacrtu Bijele knjige o vještačkoj inteligenciji u koju je imao uvid EURACTIV.com.

Ako tako bude, biće zaustavljeni tekući projekti i planovi u oblasti vještačke inteligencije u nekim članicama EU, uključujući Njemačku koja želi tehnologiju za prepoznavanje lica na 134 željezničke stanice i 14 aerodroma.

I Francuska planira da kreira legalnu osnovu kojom će dozvoliti da se u sisteme video nadzora ugradi tehnologija za prepoznavanje lica.

Dokument Komisije, koji pruža uvid u prijedloge za evropski pristup vještačkoj inteligenciji, predviđa da budući regulatorni okvir može "uključivati vremenski ograničenu zabranu korišćenja tehnologije za prepoznavanje lica na javnim mjestima", prenio je danas briselski portal.

U dokumentu se dodaje da "korišćenje tehnologije za prepoznavanje lica od strane privatnih ili javnih aktera u javnom prostoru treba da bude zabranjeno na 3-5 godina tokom kojih bi mogle da budu razvijene metodologije za procjenu uticaja te tehnologije i mjere za upravljanje rizikom".

Nacrt Bijele knjige, čiju bi kompletnu verziju Komisija trebalo da objavi do kraja februara, sadrži regulatorne opcije za vještačku inteligenciju širom EU.

EU

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije