Hardware

Elektrostatička maska za lice se samostalno puni disanjem

Elektrostatička maska za lice se samostalno puni disanjem
Foto: cottonbro studio/Pexels | Elektrostatička maska za lice se samostalno puni disanjem

Istraživači sa City University of Hong Kong razvili su elektrostatički naelektrisanu masku za lice koja može da dopuni svoj naboj kroz disanje nosioca.

Tehnologija se oslanja na slojeve triboelektričnog najlona koji mogu stvoriti električni naboj kada se pomjeraju.

Elektrostatičko punjenje pomaže maski da adsorbuje sitne čestice, kao što su virusi SARS-CoV-2. Međutim, takve maske obično gube naboj i sposobnost da vežu čestice tokom vremena, posebno u vlažnim sredinama – kao što je sredina tačno ispred usta.

Da bi se pozabavili ovim, ovi istraživači su kreirali masku sa dva sloja triboelektrične najlonske tkanine koji dopunjuju naelektrisanje dok se slojevi kreću napred-nazad tokom disanja.

Maske mogu pružiti zaštitu od virusa koji se prenose vazduhom mnogo duže od konvencionalnih maski, povećavajući bezbjednost zdravstvenog osoblja i smanjujući otpad.

Skromna maska za lice bila je ključna komponenta u našoj borbi protiv COVID-19. Za većinu nas, maske za lice bile su blaga neprijatnost, usred pandemije, u nastojanju da smanjimo prenošenje virusa u zajednici. Međutim, za zdravstveno osoblje koje brine o pacijentima sa COVID-19, efikasne maske su ključne za ličnu bezbjednost i bezbjednost pacijenata.

 

Efikasan mehanizam koji dizajneri mogu primijeniti u maskama za lice uključuje elektrostatičku adsorpciju, gdje elektrostatičko punjenje pomaže sitnim česticama da se zalijepe unutar maske, pomažući da se upotpuni mehanička filtracija koju maske pružaju.

Međutim, ovaj elektrostatički naboj se vremenom iscrpljuje, posebno u vlažnim uslovima, koje je teško izbjeći u nečemu kroz šta dišete. To znači da maske možda ne pružaju optimalnu zaštitu tokom cijelog njihovog nošenja i da se maske moraju često mijenjati, stvarajući otpad.

 

Ova najnovija tehnologija maske za lice održava svoju zaštitu od virusnih čestica generišući električni naboj iz pokreta disanja.

"Iako mnogi izvještaji rade na dopunjavanju punjenja za dugotrajnu efikasnost elektrostatičke adsorpcije, generalno je potreban dodatni izvor energije, što je glomazno i nezgodno", rekao je Jang Džengbao, istraživač uključen u studiju.

Tehnologija se oslanja na slojeve triboelektričnog najlona koji mogu stvoriti električni naboj kada se pomjeraju.

"Kako se srednji sloj pomera napred i nazad između bočnih slojeva sa disanjem, dolazi do prenosa naelektrisanja između PVDF-a i najlona zbog njihove velike razlike u afinitetu elektrona, što dovodi do toga da je PVDF sloj negativno naelektrisan, a najlonski slojevi pozitivno naelektrisani", rekao je Zhengbao.

"Ovaj proces samopunjenja omogućava kontinuirano dopunjavanje elektrostatičkih naboja i produženu elektrostatičku adsorpciju".

 

(PCPress)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije