Hardware

Evropa sutra odlučuje o univerzalnom standardu za punjače

Evropa sutra odlučuje o univerzalnom standardu za punjače
Foto: Arhiva/Ilustracija | Evropa sutra odlučuje o univerzalnom standardu za punjače

Kako navodi Reuters, dan odluke jeste sedmi jun tekuće godine, a prema trenutno dostupnim informacijama izglasaće se odluka o USB Type-C kao standardnom ulazu za sve mobilne telefone i ostale slične uređaje koji se prodaju unutar Evropske unije.

Najveći protivnik ove odluke je već godinama Apple. Poznato je da ova kompanija koristi Lightning port na svojim iPhone uređajima, a do sada je tvrdoglavo odolijevala uvođenju USB Type-C porta. Sve to bi uskoro trebalo da se promjeni.

Prve tendencije vezane za uvođenje univerzalnog standarda za punjače mobilnih telefona u evropskim zemljama pojavili su se prije više od deset godina. Tada su korisnici iPhone i Android telefona podnijeli prve žalbe zbog potrebe da koriste različite punjače za svoje mobilne telefone.

Do sada, Apple je odolijevao pritiscima, ali se čini da bi sedmog juna mogla biti donijeta konačna odluka. Svjesna je toga i ova kompanija, a nezvanični navodi kako se radi na testiranju USB Type-C porta i punjača za iPhone telefone će uskoro najvjerovatnije biti potvrđeni.

Za sada još uvijek nisu poznati svi detalji vezani za uredbu koja će doći na dnevni red za samo nekoliko dana. Međutim, prema informacijama koje prenose insajderi, očekuje se da će se zahtjevati na tome da pametni telefoni, tableti, i bežične slušalice prihvate USB Type-C kao jedan jedini port za punjenje ovih uređaja, prenosi Benchmark.

Treba naglasiti i da se ovo odnosi na sam port na mobilnom telefonu, tabletu, ili slušalicama. Rješenje u vidu adaptera sa, recimo, Lightining porta na USB Type-C više se ne smatra adekvatnim.

U ovom trenutku se očekuje finalizacija ove uredbe. Insajderske informacije takođe navode kako neki zakonodavci žele da se i prenosni računari uključe u ovu uredbu. Svakako, 7. jun je datum koji će donijeti dosta toga novog, pa nam jedino ostaje da sačekamo taj utorak i vidimo šta su EU parlamentarci izglasali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije