Hardware

Evropska unija reaguje: ChatGPT krši evropske zakone o privatnosti?

Evropska unija reaguje: ChatGPT krši evropske zakone o privatnosti?
Foto: Ilustracija | Evropska unija reaguje: ChatGPT krši evropske zakone o privatnosti?

Za sad je sve na nivou diskusije, ali ako regulatori otkriju bilo kakve nepravilnosti, italijanski scenario za ChatGPT bi mogao da se ponovi i u ostatku EU.

Nakon što je Italija donijela odluku o privremenoj zabrani pristupa ChatGPT-u za njihove građane, dok se ne razjasne pitanja bezbjednosti i obrade privatnih podataka, reagovala je i Evropska unija.

Tačnije, njen organ za zaštitu podataka (EDPB) objavio je da je formirana radna grupa posvećena pitanjima oko ChatGPT-a. Kako navode, EDPB je odlučio da pokrene posebnu radnu grupu za podsticanje saradnje i razmenu informacija o mogućim radnjama koje bi mogle da sprovedu organi za zaštitu podataka.

U kratkom saopštenju za javnost, napomenuli su da će omogućiti "razmjenu informacija" o mogućim potezima pojedinih tijela za zaštitu podataka u regiji.

Podsjetimo, nakon što je prvobitno italijanski regulator Garante optužio OpenAI, koji je lansirao ChatGPT, da je prikazivanjem naslova razgovora korisnika, drugim korisnicima, prekršio njihovu privatnost, iznijet je i niz zahteva koje OpenAI mora da ispuni kako bi Italijani ponovo mogli da koriste ovaj popularni chatbot.

Osim italijanskog i špansko tijelo za zaštitu podataka s posebnom pažnjom posmatra rad i funkcionisanje ChatGPT-a pa je od članova EDPB-a zatražilo da na sljedećem sastanku raspravljaju o potencijalnim implikacijama ChatGPT-a na privatnost.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije