Hardware

Gejmeri znatno više vremena provode na telefonima nego na konzolama i računarima

Gejmeri znatno više vremena provode na telefonima nego na konzolama i računarima
Foto: Arhiva/Ilustracija | Gejmeri znatno više vremena provode na telefonima nego na konzolama i računarima
N.N.

Tokom prethodnih godina, mobilni gejming je zabilježio rekordnu ekspanziju, a gejmeri su rekordno trošili novac na kupovine u okviru mobilnih igara.

Na ovakvo stanje na tržištu dodatno je uticala i pandemija, pa se predviđa da će igrači na igre na telefonima potrošiti oko 136 milijardi dolara u 2022. godini. To je rekord, jer gejmeri nikada do sada nisu toliko trošili na mobilne igre.

Već nekoliko godina unazad, mobilni gejming bilježi eksponencijalni rast, kako po broju igrača tako i po zaradi, odnosno trošenju novca na sadržaj u ovim igrama.

Poređenja radi, tokom 2019. godine igrači su potrošili ne manje od 60 miliona dolara na mobilne igre. Analitičke kompanije prognoziraju da će tokom 2022. godine mobilni gejming donijeti bar 136 milijardi dolara.

Ukupno gledano, Android i iOS igre su činile 61% globalnog tržišta video igara. Samo tokom prvog tromjesečja ove godine, gejmeri na mobilnim uređajima su nedjeljno trošili 1,6 milijardi dolara.

S druge strane, ni gejming tržište na računarima i konzolama nije posustalo, a predviđa se zarada od 42 milijarde i 40 milijardi dolara. Ukupno gledano, očekuje se da će industrija video igara tokom 2022. godine imati ukupnu vrijednost od oko 222 milijarde dolara, prenosi B92.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije