Hardware

Google ostvario uspjeh u upotrebi kvantnog računara

Google ostvario uspjeh u upotrebi kvantnog računara
Foto: Ilustracija | Google ostvario uspjeh u upotrebi kvantnog računara

Američki softverski gigant Google saopštio je da su njegovi istraživači ostvarili uspjeh u kompjuterskom istraživanju upotrebom kvantnog računara za rješavanje komplikovanog problema, za šta bi današnjem najsnažnijem superkompjuteru trebalo više hiljada godina.

Istraživači ovog giganta izrazili su očekivanje da će kvantni računari u narednim godinama donijeti napredak u sektorima poput vještačke inteligencije, nauci o materijalima i hemiji.

Google pokušava da prestigne konkurentne kompanije poput IBM-a i Microsofta da komercijalizuje tehnologiju i da je proda u sklopu svog poslovanja sa platformom Cloud (virtuelni prostor za skladištenje podataka).

"Nadamo se da će ljudi početi da koriste ovu tehnologiju", rekao je šef odjeljenja Google-a zaduženog za kvantnu tehnologiju Džon Martinis.

IBM navodi da superkompjuter sa drugačijom postavkom može da riješi isti problem za manje od tri dana, a proizvođač čipova Intel smatra da je praktična upotreba kvantne tehnologije godinama daleko.

Google je stao u odbranu svog stava ali ne osporava stavove svojih konkurenata.

Proizvedeno je samo nekoliko čipova sa 54 kvibita koji je daleko snažniji od standardnog 64-bitnog čipa u brojnim današnjim računarima. Međutim, da bi ova tehnologija bila korisna običnim korisnicima, potrebno je proizvesti čipove sa više hiljada kvibitova.

Martinis ističe da Gugle vidi smjer ka proizvodnji računara sa 1.000 kvibitova i izrazio je uvjerenje da imaju pouzdan proces za proizvodnju novog čipa pod nazivom "sikamor".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije