Hardware

Hiljade Chromebookova uskoro postaje neupotrebljivo

Hiljade Chromebookova uskoro postaje neupotrebljivo
Foto: Twitter / Printscreen | Hiljade Chromebookova uskoro postaje neupotrebljivo

​Jeftini Chromebookovi doživjeli su renesansu početkom pandemije, kada su ih škole kupovale u velikom broju da bi ih dijelile svojim učenicima za onajn nastavu. Međutim, oni nisu samo hardverski slabiji od klasičnih prenosnih računara, jer sadrže jednu začkoljicu.

Naime, oni su napravljeni sa ograničenim "rokom trajanja", pa zbog nemogućnosti ažuriranja softvera postaju neupotrebljivi tri do šest godina nakon prvog predstavljanja. A pošto su škole bile najveći kupci Chromebookova, sada dolazi vrijeme kada će od njih ostati samo gomila neupotrebljivog hardvera.

Postavlja se pitanje zašto se na te računare ne bi instalirao neki drugi softver? Međutim, nije samo softver u pitanju. Chromebookovi su dizajnirani za "jednokratnu" upotrebu i pored softvera, počinju da otkazuju i hardverske komponente. Rezervnih dijelova nema na tržištu, a ako bi se i pronašli, koštaju toliko da je popravka neisplativa.

To je dovelo da je Oakland Unified SChool District iz kalifornije bio prinuđen da u posljednjih godinu dana zamijene 3.851 Chromebook računara. U narednih pet godina očekuje se da će svoj životni vijek završiti 60 različitih modela Chromebookova, pa će ova ustanova morati da zamijeni oko 40.000 računara. IT stručnjaci će pokušati da spasu koliko god mogu hardvera, ali se očekuje da će velika većina dijelova morati da ide na đubre.

Google je naveo da je ugradnja "roka trajanja" softvera bila neophodna zbog bezbjednosnih razloga i zbog održavanja kompatibilnosti. Ipak, ovo djeluje i kao jedan od neželjenih problema moderne tehnologije - "planirana zastarjelost". Naime, proizvođači nas već godinama "navikavaju" da će njihove (skupo plaćene) uređaje, bilo da se radi o telefonima, računarima, televizorima, pa čak i bijeloj tehnici, morati da zamijene već poslije nekoliko godina. To pogoduje samo proizvođačima koji na taj način povećavaju profit. S druge strane, korisnici se primoravaju na dodatne troškove, a enormno se povećava i elektronski otpad jer se danas reciklira manje od četvrtine dijelova u zamjenjenim uređajima.

Chromebookovi koji su kupljeni pred pandemiju i tokom 2020. godine, uskoro će doći na red za zamjenu. Međutim, noviji modeli ovih računara vjerovatno će raditi malo duži vremenski period. Suočeni sa brojnim žalbama, Google se nedavno obavezao da će produžiti garantovani radni vijek Chromebookova na osam godina, tako da će korisnici koji su kupili ove računare proizvedene tokom prošle i ove godine moći da ih koriste otprilike do kraja ove decenije, prenosi "PCpress".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije