Hardware

Huawei predstavio najbrži čip zasnovan na vještačkoj inteligenciji

Huawei predstavio najbrži čip zasnovan na vještačkoj inteligenciji
Foto: Ilustracija | Huawei predstavio najbrži čip zasnovan na vještačkoj inteligenciji

Kineska telekomunikaciona kompanija Huawei objavila je komercijalne prednosti svog čipa zasnovanog na vještačkoj inteligenciji (AI), s kojim konkuriše čipovima vodećih američkih giganata poput Qualcomm i Nvidia-e.

Lansiranjem ovog čipa Huawei nastoji da se suprotstavi kontinuiranom pritisku SAD-a i da dokaže da i dalje može da proizvodi bazne tehnološke komponente (core technology), ocjenjuje "CNBC".

Čip, nazvan "ascend 910", prvi put je javnosti predstavljen u oktobru prošle godine i namijenjen je centrima za skladištenje podataka. Naime, kompanijama koje koriste AI aplikacije potrebne su ogromne količine podataka za instruisanje pametnih algoritama, što može potrajati nekoliko dana ili nedjelja.

Iz Huaweija, međutim, poručuju da najnoviji čip može obraditi više podataka u kraćem vremenskom roku nego konkurentski čipovi i da pomoći da se mreža ososobi se obradu podataka za samo nekoliko minuta.

"Ostvarujemo stalni napredak otkako smo u oktobru prošle godine najavili našu AI strategiju. Sve ide po planu, od istraživanja i razvoja do lansiranja proizvoda", izjavio je Erik Sju, jedan od rotirajućih predsjednika Huaweija.

Najnoviji proizvod dolazi u uslovima kada se Huawei i dalje suočava sa pritiskom američke vlade. Kompanija se nalazi na "crnoj listi" SAD-a, koja ograničava američke kompanije da posluju s kineskim tehnološkim divom.

Kineskoj kompaniji je, međutim, nedavno produžena privremena licenca za 90 dana, što znači da je američkim komanijama dozvoljeno da obavljaju određene transakcije sa Huaweijem. Kompanija se oslanja na brojne američke dobavljačce kako bi obezbedio neke ključne tehnologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije