Hardware

Pratite nas na Google news

IBM napravio najsnažniji kvantni računar na svijetu

IBM napravio najsnažniji kvantni računar na svijetu
IBM napravio najsnažniji kvantni računar na svijetu
N.N.

IBM je uspješno izgradio i testirao najsnažnije univerzalne kvantne računarske procesore, koji će biti na raspolaganju istraživačima i programerima koji istražuju kvantno računarstvo.

Drugi prototip iskoristiće se u komercijalne svrhe i biti će jezgra IBM Q sistem, IBM-ove inicijative za izgradnju komercijalno dostupnih univerzalnih kvantnih računarskih sistema za poslovne i naučne namjene.

Pristup i jednom i drugom procesoru biće moguć kroz IBM-ovu Cloud platformu.

Koliko su novi IBM-ovi procesori snažniji od prethodnika, najbolje govori podatak da su se do sad eksperimenti obavljali na procesorima s 5 qubita (osnovnog gradivnog bloka kvantnih računara), a novi procesori imaju 16 qubita zbog čega će biti sposobni obaviti kompleksnije eksperimente.

Osim toga, IBM-ov prvi prototip komercijalnog procesora sa 17 qubita sadrži izdržljivije materijale, uređaje i promjene u arhitekturi koji ga čine barem dvostruko jačim od do sad dostupnih kvantnih procesora.

Podsjetimo, IBM je još prije godinu dana omogućio naučnicima pristup svojim kvantnim procesorima, a do danas je u IBM Cloudu obavljeno više od 300.000 kvantnih eksperimenata.

S dodatkom ova dva nova procesora za IBM Q stvoriće se platforma za rješavanje praktičnih problema u poslovnom i naučnomsvijetu, koji su do sad bili previše zahtjevni i za najsnažnije klasične računare. 

(dnevnik.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije