Hardware

IBM predstavio novi kvantni čip za velike sisteme budućnosti

IBM predstavio novi kvantni čip za velike sisteme budućnosti
Foto: Twitter / Printscreen | IBM predstavio novi kvantni čip za velike sisteme budućnosti

​IBM je objelodanio svoj najnoviji kvantni kompjuter sa preko 1,000 kubita, nazvan Kondor. Ovaj čip je nastavak IBM-ove serije inovacija u kvantnom računarstvu, nadmašujući prethodne modele sa 127 i 433 kubita. Ovaj napredak otvara nova vrata u svijetu kvantnog računarstva, obećavajući rješavanje problema koji su izvan mogućnosti klasičnih računara, piše "Nature".

Međutim, IBM ne planira samo povećavanje broja kubita. Fokus je stavljen i na smanjenje stope grešaka u kvantnim čipovima. Njihov novi čip, Heron, sa 133 kubita, postiže rekordno nisku stopu grešaka. Ovo je ključno jer kvantna stanja su sklonija greškama, što utiče na pouzdanost i preciznost kvantnih računara.

IBM istraživači ističu da napredne tehnike korekcije grešaka, kao što je qLDPC (kvantna provjera niskogustoće pariteta), mogu značajno smanjiti broj potrebnih fizičkih kubita za formiranje stabilnog logičkog kubita.

Sa ovim pristupom, IBM planira da poveže nekoliko čipova sa manjim brojem fizičkih kubita, stvarajući efikasniju i pouzdaniju kvantnu računarsku mrežu.

Iako implementacija qLDPC predstavlja izazov, pogotovo sa superprovodničkim kubitima, IBM je optimističan i ima planove za dalji razvoj ove tehnologije.

Njihova vizija je da do kraja decenije dostignu praktičnu primjenu kvantnih računara, što uključuje simulacije molekula katalizatora, predstavljajući značajan korak naprijed u kvantnom računarstvu, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije