Hardware

Intel oficijelno predstavio Raptor Lake

Intel oficijelno predstavio Raptor Lake
Foto: Twitter / Printscreen | Intel oficijelno predstavio Raptor Lake

​Uprkos tome što većina njih nudi samo povećanje svog maksimalnog turbo takta, kompanija ih je označila za CPU 14. generacije. Kompanija će lansirati tri osvježena čipa (sa šest SKU-ova) 17. oktobra, skoro tačno godinu dana nakon što je prvi put lansirala Raptor Lake 20. oktobra 2022.

Ovi čipovi ponovo preuzimaju AMD-ove CPU-ove serije 7000, ali ovog puta su usmjereni na njegove V-Cache čipove, koji nisu postojali kada je AMD lansirao Zen 4 u septembru 2022. godine.

Intelovi Core i9, i7 i i5 CPU-i će biti vrh ponude u predstojećem sukobu sa silikonima, pri čemu će svaki CPU biti lansiran u K i KF varijanti.

K verzija je čip sa integrisanom UHD 770 grafikom, dok KF verzija izbjegava iGPU i obično košta oko 20 dolara manje zbog toga.

Specifikacije finalnih čipova se poklapaju sa onim što je ranije objavljeno, pri čemu su i9 i i5 čipovi samo dobili turbo takt, dok i7 dobija dodatna četiri E-jezgra i više keš memorije za bolje performanse sa više jezgara, navodi "ITsvet".

Kao što se i očekivalo, Core i9-14900K će ubrzati na 6GHz iz kutije, što ga čini prvim Intelovim CPU-om koji to radi bez posebnog brendiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije