Hardware

Iranski humanoidni robot i evolucija motoričkih sposobnosti

Iranski humanoidni robot i evolucija motoričkih sposobnosti
Foto: Screenshot | Iranski humanoidni robot i evolucija motoričkih sposobnosti

Iran je nedavno predstavio najnaprednijeg humanoidnog robota na svijetu – Surenu IV, a potom se pojavio i video u okviru kojeg demonstrira svoje nove vještine, posebno one funkcije koje su u vezi sa interakcijom sa okruženjem.

Eksperti sa Univerziteta u Teheranu već neko vrijeme rade na naprednoj mehaničkoj ruci koja bi mogla da obavlja sve što i ljudska, a čini se da ih je Surena četvrte generacije približila tom cilju. 

Robot je predstavljen krajem 2019. godine, ali se promo video pojavio nedavno, pa se vide sitna poboljšanja koja su zapravo naznaka nove evolucije. Iako nije sposobna za parkour vještine kao Atlas robot kompanije Boston Dynamics, Surena održava ravnotežu bolje nego prethodni modeli, te je sve bliža tome da može da obavlja zadatke podjednako dobro kao i prosječno ljudsko biće.

Surena IV je i znak da se robotika u različitim dijelovima svijeta razvija na različite načine, pa se Boston Dynamics, na primjer, koncentriše na komplikovane zadatke koje roboti obavljaju, dok se roboti kao što je Sophia koncentrišu na primjenu vještačke inteligencije i na modele koji fizički podsjećaju na ljude. 

Surena IV demonstrira važnost finih motoričkih sposobnosti, što joj donosi veliku prednost, budući da se fokusira na one funkcije koje su osnovni preduslov za funkcionisanje u svijetu koji je kreiran za ljude.

(PC Press)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije