Hardware

Kako produžiti životni vijek laptopa?

Kako produžiti životni vijek laptopa?
Foto: Ilustracija | Kako produžiti životni vijek laptopa?

Ako ste imalo slični 218 milijuna ljudi, koji su kupili laptop u 2020. godini, vjerovatno se pitate koliko dugo će vas služiti te može li mu kako produžiti životni vijek. Makeuseof donosi pet trikova kako da vam laptop služi što duže.

Makeuseof donosi pet trikova kako da vam laptop služi što duže, prenosi N1.

Isključite ga kada je baterija skroz puna

Ne držite prenosno računalo uvijek priključeno na struju. Ako to učinite, vjerovatno ćete smanjiti životni vijek baterije prenosnog računara. Smatra se dobrom praksom isključiti ga čim laptop završi s punjenjem.

Važno je paziti na bateriju jer se ne želite baviti njezinom zamjenom, pogotovo ako laptop ima bateriju koja se ne može ukloniti.

Čistite svoj laptop

Ako znate otvoriti laptop, za čišćenje internog hardvera možete koristiti zrak.

Vrlo je lako steći naviku svakodnevnog korištenja laptopa bez čišćenja i održavanja. Ali, vjerovatno već znate da je to loša navika, pa pokušajte očistiti laptop svakih nekoliko mjeseci jer je prašina jedna od stvari koja uvelik utiče na životni vijek vašeg laptopa.

Koristite hladnjak za laptop

Toplota je još jedan krivac odgovoran za smanjenje očekivanog životnog vijeka vašeg laptopa. Ako se laptop često pregrije, vjerovatno će trajati samo nekoliko godina.

Korištenje hladnjaka za laptop može vam pomoći u hlađenju, ali ne mnogo, zbog čega se preporučuje da povremeno očistite laptop jer je prašina odgovorna i za povećane temperature, što utoče na životni vijek.

Podesite pravilne postavke za igranje

Još jedna stvar koja može uticati na životni vijek vašeg “gejming” laptopa je igranje video igara s visokim grafičkim postavkama i igranje igara koje nadmašuju tehničke mogućnosti laptopa.

Nadogradite ga

Ako smatrate da je vaš laptop spor, vjerovatno je vrijeme da nadogradite svoj hardver. Doduše, danas nema puno laptopa koja podržavaju interne nadogradnje, kao prije nekoliko godina.

Ako vaš laptop podržava nadogradnju RAM-a ili memorije, razmislite o njihovoj nadogradnji prije nego što kupite nov laptop. Nadogradnja vaše memorije s tvrdog diska na SSD može napraviti velike razlike i više nego udvostručiti brzinu laptopa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije