Hardware

Kaput InvisDefense ljude čini "nevidljivim"

Kaput InvisDefense ljude čini "nevidljivim"
Foto: Pexels/Scott Webb | Kaput InvisDefense ljude čini "nevidljivim"

Studenti sa Univerziteta Wuhan osmislili su "ogrtač nevidljivosti“ dizajniran da vlasnika sakrije od bezbjednosnih kamera.

InvisDefense je jeftin kaput koji se može koristiti danju ili noću da bi se izbjeglo otkrivanje od strane sistema sigurnosnih kamera koje nadgleda vještačka inteligencija.

Tokom dana, kaput koristi specijalnu teksturu kako bi efikasno zaslijepio kamere, dok noću emituje neobične toplotne signale kako bi zbunio infracrvene kamere.

Kaput izgleda uobičajeno na prvi pogled i nije efikasan ukoliko hoćete da se sakrijete od sigurnosnih kamera koje nadgledaju ljudi. Njegov dizajn znači da bi mogao potencijalno zbuniti i neke od sistema za detekciju koji se koriste u autonomnim automobilima.

"Danas, mnogi uređaji za nadzor mogu da otkriju ljudska tijela. Kamere na putu imaju funkcije detekcije pješaka, a pametni automobili mogu da identifikuju pješake, znake i prepreke. Naša InvisDefense zaštite dozvoljava kameri da vas detektuje, ali ne može reći da li ste čovjek“, rekao je za South China Morning Post profesor Vang Dženg iz škole kompjuterskih nauka Univerziteta Wuhan, koji je nadgledao pronalazak.

Kaput je osvojio prvu nagradu na takmičenju sponzorisanom od strane Huawei Technologies.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije