Hardware

Kina dobija prvu regulativu deepfakeova

Kina dobija prvu regulativu deepfakeova
Foto: Pixabay | Kina dobija prvu regulativu deepfakeova

Zvanični Peking je ranije ove godine najavio pravila za tehnologije duboke sinteze i dovršio ih je tokom decembra. Na snagu će stupiti 10. januara.

U januaru 2023. godine Kina će dobiti svoju prvu regulativu deepfakeova, nastojeći da pojača kontrolu nad sadržajem na vebu.

Deepfakeovi su sintetički stvorene ili izmijenjene slike ili video snimci, nastali uz pomoć vještačke inteligencije.

Tu tehnologiju je moguće koristiti za izmjenu postojećeg video snimka – recimo, postavljanjem lica političara u neki video ili kreiranjem lažnog govora. Tako nastaje lažni medijski sadržaj koji djeluje autentično, ali nije, prenosi B92.

Zvanični Peking je ranije ove godine najavio pravila za tehnologije duboke sinteze i dovršio ih je tokom decembra. Na snagu će stupiti 10. januara.

Evo nekoliko ključnih odredbi: Korisnici moraju da daju pristanak za korišćenje njihovog lika za bilo koju tehnologiju duboke sinteze; Servisi duboke sinteze ne smeju da se koriste za širenje lažnih vesti; Servisi duboke sinteze moraju da proverei stvarni identitet korisnika; Sintetički sadržaj mora na neki način da obavesti korisnike da je reč o izmenjenom grafičkom ili video sadržaju; Sadržaj koji je u suprotnosti s postojećim zakonima je zabranjen, kao i onaj koji ugrožava nacionalnu sigurnost i interese, šteti nacionalnom ugledu ili ekonomiji.

Za sprovođenje je zadužena regulatorna agencija Kineska sajber administracija.

Kina nastoji da zauzda moć tehnoloških giganata te države. Vlasti su uvele niz propisa za područja u rasponu od zaštite tržišne konkurentnosti do zaštite podataka.

Ranije ove godine je donesen prvi zakon koji reguliše kako tehnološke kompanije mogu da koriste algoritme za preporučivanje sadržaja. Takođe su nastojale da regulišu i nove tehnologije.

Nova pravila za deepfakeove pokrivaju dva cilja: strožiju onlajn cenzurue i pionirske korake u regulisanju tehnologije, piše CNBC.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije