Hardware

Kina lansirala jeftine 14 nm AI procesore čime zaobilazi sankcije SAD

Kina lansirala jeftine 14 nm AI procesore čime zaobilazi sankcije SAD
Foto: Pixnio | Kina lansirala jeftine 14 nm AI procesore čime zaobilazi sankcije SAD

​Kina, odnosno njen proizvođač čipova Intellifusion predstavlja jeftini DeepEyes AI hardver sa procesorima zasnovanim na 14 nm, uz performanse od 48 TOPS.

Kada je u pitanju izbjegavanje sankcija, Kina pokazuje svoju sposobnost da uvijek pronađe put. Intellifusion, kineski proizvođač čipova, uvodi DeepEyes AI paket hardvera koji obećava performanse od 48 TOPS (teraopercaija po sekundi) koji košta hiljadu juana ili otprilike 140 dolara. Koristeći stariji proizvodni proces od 14 nm i vjerovatno ASIC elektronsko kolo, Kina pronalazi način da izbjegne sankcije i ostane konkurentnanna tržištu vještačke inteligencije.

Prvi DeepEyes AI paket hardvera za 2024. godinu koristi DeepEdgeMax10 čip za 48 TOPS u int8 (8-bitni tip podataka) performansama obuke. Paket hardvera za drugu polovinu 2024. godine koristiće DeepEdge10Pro procesor sa do 24 TOPS, dok kompanija za 2025. planira značajno povećanje performansi sa DeepEdge10Ultra do 96 TOPS. Cijene ovih predstojećih modela višeg ranga još nisu definisane, ali ako se uspiju održati na početnom trošku od hiljadu juana dugoročno, Intellifusion bi mogao da ostvari cilj od 90 odsto jeftinijeg AI hardvera koji i dalje pokriva 90 odsto scenarija, piše "Tom’s Hardware".

Sav hardver u DeepEyes AI je u potpunosti domaće proizvodnje i koristi Intellifusion prilagođeni NNP400T čip za neuronske mreže. Osim ostalih očekivanih komponenti procesora, ovaj specijalizovani NPU na ploči (1,8 GHz 2+8 jezgara RISC CPU deo, GPU do 800 MHz u DeepEdge 10), čini ovu opciju veoma primamljivom na tržištu.

Da bismo imali tačnu referencu, da bi ispunili npr. Microsoft zahtjeve za AI PC, savremeni računari moraju da imaju najmanje 40 TOPS NPU performansi. Dakle, djeluje da bi ponuda Intellifusion uskoro mogla da bude izuzetno povoljna za mnoga AI radna opterećenja, posebno imajući u vidu da je većina postojećih NPU brza samo do 16 TOPS-a. U trci su, međutim, i Snapdragon X Elite čipovi za koje se očekuje da će imati 40 TOPS zajedno sa iGPU performansama kasnije tokom godine.

Doktor Čen Ning, predsjednik kompanije Inetllifusion je izjavio da će u naredne tri godine, 80 odsto svih kompanija širom svijeta koristiti velike AI modele. Dodao je da se cijena obuke za veliki model mjeri u desetinama miliona juana, i da većina kompanija ne može sebi da priušti takve troškove.

Iako tvrdnja da će 80 odsto kompanija širom svijeta koristiti vještačku inteligenciju možda zvuči sumnjivo, ovdje se pravi poenta o troškovima ulaska preduzeća u korišćenje AI. DeepEdge čipovi koriste "nezavisnu i kontrolisanu domaću tehnologiju" i RISC-V jezgro da podrže opsežnu obuku modela i primjenu zaključivanja, prenosi "BenchMark".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije