Hardware

Kineska kompanija koristi sopstveni najnapredniji čip u proizvodnji novog modela telefona

Kineska kompanija koristi sopstveni najnapredniji čip u proizvodnji novog modela telefona
Foto: Pixnio | Kineska kompanija koristi sopstveni najnapredniji čip u proizvodnji novog modela telefona

PEKING - Kompanija Huavei i najveći kineski proizvođač čipova SMIC, napravili su napredni 7-nanometarski procesor za napajanje najnovijeg Huavei telefona, saopštila je analitička kompanija "Tech Insights".

Telefon "Huavei Mate 60 Pro" pokreće novi Kirin 9000s čip, što potencijalno znači da kineska vlada velikim koracima napreduje u stvaranju sopstvenog tzv. ekosistema čipova, prenosi "Reuters".

Taj telefon je u prodaji od prošle nedjelje, a među navedenim specifikacijama telefona navodi se da ima mogućnost da obavlja satelitske pozive, ali se ne navode informacije o čipu koji ga pokreće.

Uprkos tome, kupci koji su u Kini nabavili telefon, objavljuju snimke na kojima se vide rastavljeni Mate 60 Pro telefoni, a vlasnici na osnovu kućnih tekstova navodno dokazuju da je telefon sposoban da koristi brzinu mreže veće od one koju dostižu najbolji telefoni sa 5G tehnologijom.

Od 2019. godine, SAD su ograničile Huaveiju pristup alatima za pravljenje čipova neophodnih za proizvodnju najnaprednijih modela telefona, pri čemu je kompanija mogla da konstruiše samo ograničene serije 5G modela koristeći dostupne zalihe čipova.

Analitičar kompanije "Tech Insights", Den Hačeson, ocijenio je da ovakav razvoj događaja predstavlja "šamar" za SAD.

"Ovaj čip komunicira - vidite šta možemo da uradimo, niste nam potrebni", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije