Hardware

Koliko struje troši vaš računar?

Koliko struje troši vaš računar?
Foto: Pixabay | Koliko struje troši vaš računar?

Različiti faktori utiču na potrošnju struje računara, uključujući vrstu računara, njegove tehničke specifikacije i intenzitet upotrebe. Da biste tačno odredili koliko struje vaš računar koristi, možete se osloniti na različite online alate dostupne na internetu. Međutim, jedan od najpreciznijih i najpouzdanijih je OuterVision.

OuterVision je alat za izračunavanje potrošnje struje računara koji korisnicima omogućava da unesu detaljne tehničke specifikacije svog računara, uključujući informacije o procesoru, grafičkoj kartici, RAM memoriji, hard disku, perifernim uređajima i vremenu upotrebe.

Kako biste koristili OuterVision, idite na njihovu web stranicu i izaberite opciju "Power Supply Calculator". Zatim unesite tražene tehničke specifikacije svog računara. Kada unesete sve potrebne informacije, OuterVision će izračunati koliko struje vaš računar koristi.

Da biste izračunali koliko će vas to koštati na računu za struju, treba da znate cijenu kilovat-časa (kWh) u Srbiji. Na primjer, ako je cijena 1 kWh 7 RSD (ovaj broj se mijenja i potrebno je provjeriti aktuelnu cijenu), a vaš računar troši 300 W na sat, potrošnja na dnevnom nivou bi iznosila 0.3 kWh x 24 sata = 7.2 kWh. Dakle, dnevni trošak bi bio 7.2 kWh x 7 RSD/kWh = 50.4 RSD.

Važno je napomenuti da ovo predstavlja samo okvirnu procjenu, jer stvarna potrošnja može varirati u zavisnosti od toga kako i koliko često koristite računar.

Što se tiče isključivanja ili ostavljanja računara u stand-by modu, to će zavisiti od specifičnih okolnosti. Ukoliko koristite računar samo povremeno, isključivanje kada se ne koristi može da smanji potrošnju energije. Međutim, ako računar koristite često, a posebno ako redovno preuzimate velike datoteke, stand-by mod može biti praktičniji. Uvijek je dobro redovno provjeravati potrošnju energije vašeg računara i preduzimati korake kako bi se ona smanjila - ne samo zbog uštede na računu za struju, već i zbog očuvanja okoline.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije