Hardware

Kvantni računari će za dvije godine nadmašiti klasične?

Kvantni računari će za dvije godine nadmašiti klasične?
Foto: Twitter / Printscreen | Kvantni računari će za dvije godine nadmašiti klasične?

​Najnovija demonstracija nagovještava da bi prava kvantna nadmoć, u kojoj kvantni računari zamjenjuju klasične računare, mogla da se pojavi ranije nego što se očekivalo. Naime, kako novi IBM eksperiment jasno pokazuje, kvantni računari bi mogli da nadmaše klasične računare u odgovorima na praktična pitanja u roku od dvije godine.

U novoj studiji, opisanoj u časopisu "Nature", IBM-ov kvantni računar "Eagle" simulirao je magnetna svojstva stvarnih materijala brže nego što bi to klasični računar mogao. "Eagle" je to mogao da uradi jer je koristio specijalnu proceduru ispravljanja grešaka koja je kompenzovala takozvani šum, fundamentalnu slabost kvantnih računara. Šum je svaki spoljni faktor koji utiče na rad kvantnih računara, koji zahtjevaju veoma stabilno okruženje kako bi funkcionisali.

U novom eksperimentu za dokaz koncepta, kvantni računar "Eagle" od 127 kubita, koji koristi kubite izgrađene na supravodljivim kolima, izračunao je kompletno magnetno stanje dvodimenzionalnog čvrstog tijela. 

Prošle su četiri godine otkako su "Google" istraživači tvrdili da je njihov kvantni računar "Sicamore" riješio problem za samo 200 sekundi za koji bi običnom računaru trebalo 10.000 godina. Ali problem koji je riješio, a to je da izbaci ogromnu listu nasumičnih brojeva dok provjerava njihovu tačnost, nije imao praktične koristi, prenosi "Bug".

Nasuprot tome, IBM-ova nova demonstracija riješila je pravi problem, i to je ono što budi optimizam, rekao je fizičar Džon Martinis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije