Hardware

Laptopi sa OLED ekranom stižu opet na velika vrata

Laptopi sa OLED ekranom stižu opet na velika vrata
Foto: N.N. | Laptopi sa OLED ekranom stižu opet na velika vrata

OLED ekrani na prenosnim računarima vratili su se na velika vrata tokom netom završenog sajma Consumer Electronics Show 2019.

OLED ekrani imaju nekoliko prednosti u odnosu na LCD zaslone kakve se obično koristi za laptope. Prikazuju crnu boju tako da ne izgleda sivkasto jer isključuju pojedine piksele tokom prikaza scena s crnom bojom. LCD ekrani uvijek imaju uključeno pozadinsko osvjetljenje iza zaslona, pa to ne mogu izvesti.

Kako nemaju pozadinsko osvjetljenje, OLED ekrani su takođe energetski učinkovitiji i manje opterećuju bateriju, a nude i bolji kontrast svijetlih i tamnih područja.

Šta smo od OLED ekrani imali prilike vidjeti na sajmu CES 2019?

Recimo, prikazan je prototip novog modela Razer Blade 15 koji bi se trebao na tržištu pojaviti tokom ove godine. Specifikacije i cijena zasad nisu poznati.

HP, Dell i Lenovo također su najavili nove prenosne računare sa ekranima OLED.

HP-ov novi Spectre x360 15 trebao bi se pojaviti tokom marta, do kada bismo trebali saznati i koliko će koštati.

Dell će ponuditi tri laptopa s OLED ekranima tokom marta: novi XPS 15 i dva modela namijenjena gejmerima - Alienware m15 i Dell G7.

Nova Lenovo Yoga C730 takođe stiže u martu.

Proizvođači laptopa dosad su nevoljko koristili ekrane OLED jer bi morali dići cijenu uređaja iznad nivoa kojeg bi većina kupaca bila spremna platiti.

Iako se temeljem viđenog tokom CES-a čini kako je došlo do prekretnice, očekujte kako će laptopi sa ekranima OLED biti skuplji od onih s LCD-om i istih specifikacija, piše Business Insider.

(tportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije